Banjaluka i Borac ostali su bez jedne od legendi kluba. U 77. godini preminuo je Smail Alagić, dugogodišnji fudbaler Borca, a kasnije i trener “crveno-plavog” tima. Ako se može reći da je neko bio vjeran svom klubu onda je to bio Alaga, jer cijelu fudbalsku i trenerku karijeru proveo je samo u jednom dresu, Borčevom, javlja FK Borac.

Igrao je u nekoliko sjajnih generacija Borca u 60-im i 70-im godinama prošlog vijeka, drugovao i vojevao sa Pašom Bećirbašićem, HusnijomFazlićem, Nenadom Gavrilovićem, Abidom Kovačevićem, Zoranom Smileskim, Josifom Pelcom….Najveći uspjeh sa Borcem je igranje u Prvoj ligi Jugoslaviji, ali sigurno da će njemu kao i cijeloj toj generaciji ostati u sjećanju kvalifikacije sa imenjakom iz Čačka, kada je “naš” Borac slavio dva puta sa po 1:0 i otišao u elitu Jugoslavije. Nema zvanične statistike, ali za Smaila Alagića kažu da je odigrao između 700 i 1.000 utakmica u voljenom dresu. Kasnije kao trener uvijek je bio u sjenci “velikih”, ali uvijek uz Borac. Pomoćnik Gojku Zecu, Stanku Poklepoviću, Husniji Fazliću, Vladici Popoviću…. Trio Fazlić, Gavrilović, Alagić selktirao je najuspješniju generaciju FK Borac koja je 1988. godine osvojila Kup Maršala Tita.

Nesrećnim raspadom Jugoslavije odlazi za Švedsku, ali uvijek veliki dio godine provodio je u svojoj Banjaluci, i tako do smrti, koja ga je zatekla u gradu na obalama Vrbasa.

Borac je ostao bez još jedne istinske legende, jer Smail Alagić je to istinu bio, Borčevac od glave do pete….

(BIH.ba)