Jedan od najvećih miljenika navijača BiH sigurno je uvijek bio Zlatan Bajramović (38). Pamte ga i Belgijanci jer im je u četiri utakmice zabio dva gola.

Razgovarao: Admir Vatreš, BiH.ba

Zbog velikog talenta njegova karijera u Bundesligi rasla je munjevito brzo, no povrede su ga spriječile da zaigra i u najvećim svjetskim klubovima. Na kraju je 32. godini odlučio prekinuti karijeru, te se kao jedan od rijetkih bivših bh. reprezentativaca posvetio trenerskom poslu.

Radio je u kao pomoćnik Mirku Slomki u HSV-u i Karlsruheu, a trenutno je trener drugog tima ovog njemačkog trećeligaša.

Bajramović i Slomka

Bajramovića smo tokom razgovora zatekli u BiH, tačnije u Vogošći, a razlog je vezan za njegov budući posao.

“Upravo završavam trenersku licencu u Vogošći. Ne radim ništa mimo toga, cilj mi je da se bavim isključivo tim”, govori Bajramović.

U subotu će naravno biti uz naše reprezentativce, za koje smatra da moraju strpljivo čekati svoju šansu.

“Trebalo bi da čuvamo rezultat što je duže moguće. Imamo nade da će Belgija u toku utakmice malo popustiti i da tad tražimo našu šansu”.

Bajramović je protiv Belgije imao priliku igrati četiri puta, a svi pamtimo njegov gol iz Brisela u prvoj minuti, te pogodak iz Genka 2009. godine, kada je naša selekcija slavila s 2:4.

Stoga nam je uporedio tadašnje momčadi Belgije i BiH s ovim danas.

“Već tad je Belgija bila na početku. Nije nivo kao sad, ali ima igrača poput Fellainija, Defoura, Vermaelena, koji su bili u toj ekipi. Kod nas se to ne može porediti, sve su novi igrači, možda jedan-dva od te generacije”.

Prokomentarisao je i preseljenje reprezentacije na Grbavicu, gdje je on imao priliku debitovati 2002. godine u prijateljskom susretu protiv Makedonije.

“Pozitivno je da imamo jedan stadion više, što je obnovljen i ima neki nivo gdje se takve utakmice mogu odigrati. Bez obzira na stadion, naši navijači će nas bodriti, što je bitna stvar i to će nam trebati. Imamo podršku s njihove strane da i Belgiji stvorimo neko opterećenje”.

Bajramović u dresu Schalkea

Mnogi kažu da je Bajramović mogao imati znatno bolju karijeru, da ga nisu pratile povrede.

“I ja se slažem da sam mogao imati bolju karijeru, ali ne vraćam vrijeme mnogo unazad. Zdravstveno stanje je sada OK, ne mogu svaki dan igrati, trenirati za sebe, ali mogu dovoljno da radim”.

Iako ima određeno igračko i trenersko iskustvo i znanje, u Fudbalskom savezu BiH na njega još ne misle.

“Nisam nikad imao ponudu N/FS BiH za bilo kakvu poziciju”, priznaje Bajramović.

Interesovalo nas je i da li je u kontaktu s bivšim kolegama iz reprezentacije.

“Upravo sjedim sa Samirom Muratovićem. Nemam nekog velikog kontakta s bivšim kolegama, malo s Pjanićem, Džekom i to je to”, rekao nam je za kraj Bajramović, čiji sinovi Lionel i Luis također igraju fudbal, ali, kako kaže, nemaju velike želje da krenu očevim stopama.

(Reprezentacija.ba)