Baždarević govorio o utakmici s Belgijom

Selektor bh. reprezentacije, Mehmed Baždarević (57), u intervjuu za službeni sajt N/FS BiH govorio je o predstojećoj utakmici protiv Belgije i očekivanjima od iste.

Prvo se osvrnuo na poraz od Kipra, istakavši kako ga treba ostaviti po strani i okrenuti se odlučujućim duelima s Belgijom i Estonijom.

“Svi znamo da smo odigrali 45 minuta koji su bili prihvatljivi. Plan je bio igra na rezultat. Drugo poluvrijeme je teško objašnjivo, osim onoga da nismo ispoštovali principe – angažovanost, disciplinu, borbenost, zalaganje. Pravili smo analize zbog čega je to tako, ali još uvijek nemamo odgovor koji bi zadovoljio sve. Mislim da to treba staviti na stranu i okrenuti se onom što nas čeka, te ne dozvoliti da se to ponovi u ove dvije utakmice koje nam izuzetno znače”.

Meša je uvjeren da utakmica protiv Belgije može biti njegova najbolja na klupi našeg državnog tima.

“Mislim da protiv Belgije možemo odigrati najbolju utakmicu otkad sam ja selektor. Ima argumenata i elemenata. Svi znamo kakav je to protivnik, moramo ga respektovati, a ne smije da nas plaši. Mislim da imamo snage i vjerujem da će igrači s takvim ubjeđenjem izaći na Grbavicu. Razmišljamo i o scenariju da ne bude najbolja utakmica, ali da bude najkonkretnija, to znači da ostvarimo rezultat”.

Smatra da je duel s Belgijancima idealna prilika da se “rodi neko novi”.

“Iznenađenje su u jednom momentu bili igrači poput Milana Đurića, Harisa Duljevića itd. Međutim, mi nemamo previše prostora za iznenađenje, iako ih u ovom sastavu može biti, jer je ovo idealna utakmica da se rodi neko novi. Međutim, ovu utakmicu mora iznijeti ekipa, jedan jak i dobar kolektiv”.

Od Belgije očekuje igru na pobjedu.

“Mislim da oni neće doći ni sa kakvim rezervnim sastavima, oni ga ustvari i nemaju. Radi se o dvadesetak igrača koji stalno igraju. Svaku utakmicu su igrali na pobjedu, maksimalno angažovani. Reprezentacija koja zbog svog rejtinga sebi ne smije dozvoliti nikakve kalkulacije. Oni će doći da igraju i pobijede. Na nama je da nam to bude još veća motivacija. Moramo da se spremimo kao da će biti njihova najvažnija utakmica. Sve je u našim rukama”.

Osvrnuo se i na kritike nakon poraza od Kipra.

“Kritike sve respektujem i one su dobrodošle, osim onih koje su lažne i neargumentovane. Kritika me samo tjera na još više, da pokažem da nisu bile na mjestu, a najbolja prilika za to je utakmica protiv Belgije”.

Još uvijek je duboko uvjeren u plasman na SP.

“Vjerujem od prvog dana. Možda je ovo neka sudbina da se utakmica igra na Grbavici. Svi znaju šta ona znači za mene i mnoge igrače. Nadam se da će to biti pisanje jedne lijepe historije fudbala Bosne i Hercegovine”.

(Reprezentacija.ba)