Košarkaški klub “ABC Basket” iz Tuzle, koji djeluje pod vodstvom velikog košarkaškog stručnjaka, proslavljenog sportiste i čovjeka koji je prvi trener mnogih velikih košarkaških zvijezda, Ozrenom Seleskovićem, organizovao je jedinstven sportsko – edukativni projekat.

“Mi smo pripremili ove godine jedan jedinstven program u Bosni i Hercegovini. To je program škole košarke koji se nadopunjuje nastava engleskog jezika sa fokusom na košarku. Polaznici škole košarke, polaznici baby mini basket grupa u našem klubu jedanput će sedmično, po posebno pripremljenom programu od stručnih lica, profesora engleskog jezika učiti engleski jezik, imaćemo teoretski dio, ali i praktični dio na košarkaškom terenu”kazao je Selesković.

Članovi kluba jako često putuju širom Evrope, upoznaju nove prijatelje, pohađaju kurseve, te je za jednog mladog sportistu jako važno da poznaje strani jezik.

Posebnih uslova za pohađanje Škole košarke ABC Basket nema, važno je da polaznici vole sport, da su zdravi, a i za taj segment su se pobrinuli iz kluba.

“Potrebna je dobra volja, želja da se uživa u druženju sa novim prijateljima, putovanjima, kampovima, turnirima”dodao je.

Škola je organizovana za uzrast mini basket, to je godište 2005. i 2006., za djevojčice i dječake. Kategorija baby basket ili košarkaška radionica za uzrast 2007., 2008. i mlađi i usavršavanje engleskog jezika će biti specijalno pripremljeno baš za njih.

Svi polaznici će imati priliku učiti prve košarkaške korake upravo od Seleskovića, koji je prvi trener Jusufa Nurkića.

“Kompletne aktivnosti, treninge i organizaciju ću voditi ja, a dio engleskog jezika verifikovani profesor koji je pripremio program jezika kroz košarku. Naravno, tu će biti i ostali treneri koji su inače angažovani u našem klubu, profesori Adnan Žunić i Mirza Numanović koji inače rade sa takmičarskim selekcijama, ali opet ću ponajviše raditi ja kako bih djeci pružio da uživaju u čarima košarkaške igre”kazao je Selesković.

Škola košarke je već počela, a održava se u Gimnaziji Ismet Mujezinović. Razlozi zbog kojeg je baš ta škola izabrana su uslovi koje nudi, specijalizirani, podesivi koševi. Pored toga, trenira se uz savremenu, specijalnu opremu, prilagođene lopte i rekvizitima, te još uvijek nije kasno da se prijavite i pristupite školi.

Za početak vam nije potrebno mnogo toga, samo dobra energija i nekoliko stvarčica. Važna je želja, volja, ljubav prema sportu i široki osmijeh s kojim ćete svakako i dolaziti, ali i odlaziti s treninga.

“Oni koji se odluče da treniraju sa nama, trebaju doći naoručžani dobrom voljom, željom za novim znanjima, sportska oprema kao za tjelesni i zdravstveni odgoj, flašica vode, čiste patike”istakao je trener Selesković.

Treninzi se održavaju triput sedmično u terminima:

  • utorak i četvrtak od 19 do 20 sati,
  • subotom od 12 sati

Svi zainteresovani za Školu košarke ABC Basket mogu informacije potražiti na Facebook stranici kluba  ili mogu pozvati na broj 065/ 320 – 390.

(Reprezentacija.ba)