Večeras sa osam mečeva u 20,45 sati počinje grupna faza Lige Šampiona, a odmah prvu večer ćemo gledati nastupe četiri bh. reprezentativca.

EDIN DŽEKO (31), ROMA – ATLETICO MADRID, grupa C

Kapiten Edin Džeko sa Romom dočekuje Atletico Madrid. Zbog straha od velikih padavina i poplava u Rimu su na mnogim ulaznim vratima postavljene vreće sa pijeskom, no čini se kako se vrijeme razvedrava i da će utakmica biti odigrana u optimalnim uslovima. Edin Džeko trebao bi zaigrati u 4 3 3 formaciji i sastavu: Alisson; Florenzi, Manolas, Juan Jesus, Kolarov; Nainggolan, De Rossi, Strootman; Defrel, Džeko i Perotti. U Romi ne mogu računati jedino na novajliju Patricka Schicka.

Atletico je favorit jer su u posljednjih šest godina dva puta došli do finala Lige Šampiona, dok je Roma u istom periodu uspjela samo dva puta slaviti na svom terenu u ovom takmičenju (5:1 CSKA Moskva 2014., 3:2 Bayer Leverkusen 2015.).

IBRAHIM ŠEHIĆ (29), CHELSEA – QARABAG, grupa C

Svoj debi u Ligi Šampiona večeras će imati golman azerbejdžanskog Qarbaga Ibrahim Šehić. Trnovitim putem od ratnog i teškog djetinjstva u Sarajevu Šehić je došao do najveće fudbalske pozornice. Cijeli Azerbejdžan večeras će gledati utakmicu iz Londona u kojoj će Qarbag vjerovatno zaigrati u sastavu: Šehić; Medvedev, Rzeźniczak, Hüseynov, Dashdemirov; Almeida, Garayev, Míchel; Madatov, Guerrier; Ndlovu. Povrijeđen je jedino Agolli. Apsolutni favorit Chelsea očekujemo u sastavu: Courtois; Christensen, Cahill, Rüdiger; Zappacosta, Kanté, Fábregas, Alonso; Willian, Pedro; Batshuayi. Upitan je nastup Drinkwatera.

JOZO ŠIMUNOVIĆ (23), CELTIC – PSG, grupa B

Dok cijeli svijet čeka prvi europski nastup PSG-a sa atomskim sastavom u kojem igraju novajlije Neymar, Mbappè, Dani Alves  i druge zvijezde Parižana, navijači reprezentacije Bosne i Hercegovine sa Celtic Parka će najviše pratiti kako će odigrati novopečeni bh. reprezentativac – stoper Celtica Jozo Šimunović. Šimunović se oporavio od povrede i trebao bi zaigrati u sastavu: Gordon; Lustig, Bitton, Šimunović, Tierney; Brown, Ntcham; Forrest, Roberts, Sinclair; Griffiths. Jozi će nedostajati Boyata sa kojim igra u stoperskom paru, te još Sviatchenko i Dembélé. Šimunović je jučer produžio vjernost Celticu i tako stavio tačku na priče o njegovom odlasku u Premiership.

MIRALEM PJANIĆ (27), BARCELONA – JUVENTUS, grupa D

Juventus i Barcelona su prošle godine u 1/4 finalu Lige Šampiona prvo u Barceloni igrali 0:0, da bi u revanšu u Torinu Juventus slavio sa 3:0. Miralem Pjanić bio je jedan od najboljih pojedinaca svoje ekipe u oba meča. Bila je to mala osveta Juventusa za finale ova dva tima iz 2015. godine kada je Barca slavila sa 3:1. Večeras Juventus ima puno problema sa povredama jer su povrijeđeni Chiellini, Mandžukić, Marchiso i Khedira, upitan je Alex Sandro, a suspendovan Cuadrado. Barcelona će prvih 11 birati između igrača Ter Stegen, Cillessen, Semedo, Piqué, Rakitić, Busquets, Denis Suárez, Iniesta, Luis Suárez, Messi, Dembélé, Mascherano, Paulinho, Deulofeu, Jordi Alba, Sergi Roberto, André Gomes i Umtiti. Neće moći računati na Ardu Turana, Alcácera, Rafinhu, Vermaelena, Dignea i Aleix Vidala.

Svi mečevi počinju u 20,45 sati.

(Reprezentacija.ba)