Utakmica četiri sata vožnje od Gibraltara

Angulija, Bahami, Eritrea, Somalia i Tonga jedine su reprezentacije na svijetu koje uz Gibraltar nemaju nijedan bod na FIFA-inom poretku svjetskih reprezentacija.

Kada su žrijebane grupe za kvalifikacije za SP 2018 u Rusiji nije ni planirano da Gibraltar bude učesnik kvalifikacija, te je njegovo mjesto u našoj grupi zauzimao domaćin SP Rusija sa kojom su sve reprezentacije iz grupe trebale odigrati po dvije prijateljske utakmice. Gibraltar je u međuvremenu postao punopravna članica FIFA-e i UEFA-e i našli su se u grupi sa BiH.

Selekcija Gibraltara svoje prijateljske susrete igra na stadionu Kraljice Viktorije (ujedno i jedini stadion u Gibraltaru kapaciteta 5.000), ali kako ovaj stadion ne zadovoljava kriterije FIFA-e kvalifikacijske utakmice igraju u Portugalu.

Tačnije u gradu Faru na stadionu Algarve napravljenom za Euro 2004 (30.000 mjesta) koji je čak četiri sata vožnje udaljen od Gibraltara. Posjeta na utakmicama Gibraltara je mizerna i čini je većinom portugalska publika koja koristi utakmice i besplatan ulaz kako bi vidjeli eventualno zvijezde gostujućih repreznetacija.

Meč Gibraltar – Belgija posmatralo oko 2.000, a mečeve protiv Grčke i Kipra oko 500 gledalaca.

Gibraltar je i u kvalifikacijama za EP u Francuskoj svoje susrete igrao na Algrave stadionu te je izgubio u svih pet utakmica (gol razlika 0:27).

Ipak, u tekućim kvalifikacijama, naš večerašnji protivnik je uspio postići dva pogotka i to protiv Grčke i Kipra, ali je u izgubio sve tri utakmice (od Grčke, Belgije i Kipra).

(Reprezentacija.ba)