„Trener svih trenera“ nije u velikoj ljubavi s Mamićem i nikada se nije libio otvoreno i vrlo oštro kritizirati njegov rad i poteze za koje je smatrao da su pogrešni, ali ovo doživljava gotovo kao napad na njega lično, ali i, kako kaže, „sve normalne ljude“, piše Dnevni Avaz.

Velika halabuka

– Šokiran sam bio kada sam čuo šta se desilo. Zar je moguće da se tako puca i praktično organizira lov na jednog čovjeka? Pazite, Mamića možete voljeti ili ne, možete da poštovati ili ne, ali rezultate mu ne možete zanemariti. Pa on je od jednog siromašnog kluba kojemu je prijetilo gašenje stvorio ekipu koja se ravnopravno nosi s Juventusom, Ajaksom i ostalim evropskim velikanima. Da se tako puca i želi neko ubiti… To me duboko vrijeđa kao čovjeka – kaže Blažević.

Ćiro ne želi špekulirati ko zapravo stoji iza ovog pokušaja ubistva, pogotovo jer se u medijma, posebno u Hrvatskoj, već objavljuju razne teorije onih koji su uvijek „dobro upućeni u sve i svašta“. – Vjerujem da će policija u BiH vrlo brzo pronaći počinioce ovog gnusnog akta, ali i da će se otkriti prava pozadina svega i nalogodavci atentata. Digla se velika halabuka oko svega. Evo pratim mnoge evropske medije koji su, naravno, sve pratili i objavili. Pa gdje mi to živimo? – pita se Ćiro.

Pokušali smo okrenuti razgovor na prave nogometne teme i onome o čemu svi pričaju, a to je plasman Maribora u Ligu prvaka, a neuspjeh Rijeke.

Imali sreće

– Maribor je imao dosta sreće sa žrijebom, a i mnogo se nekih slučajnosti podudarilo. Mora se reći da rade pošteno, bore se i imaju neki taj svoj model koji donosi uspjeh i treba im „skinuti kapu“ za to. Sada se raduju u Mariboru, ali ja se bojim da ne budu kanta za nabijanje u Ligi prvaka, kao Dinamo prije nekoliko sezona – komentira bivši selektor reprezentacije BiH.

Šampion Hrvatske Rijeka nije uspjela u naumu da se plasira u Ligu prvaka. Olimpijakos je bio prejak, no glavni problem je činjenica da to nije ona ekipa koja je osvojila prvu titulu prvaka Hrvatske.

– Rijeka je igrala protiv Olimpijakosa koji je u svoju ekipu uložio ovog ljeta šest miliona eura, pored svih pojačanja odranije. Rijeka proda dva najbolja igrača za dva miliona uoči početka kvalifikacija. E, to je ta razlika. Trener je iz ekipe izvukao maksimum i učinio sve što je mogao, ali nije mogao protiv jačeg. Pokazao je čelnicima kluba da se ne mogu rasprodavati igrači i onda očekivati uspjeh – kaže Ćiro.

I BiH i Hrvatska imaju mjesta među najboljim

Uskoro se nastavljaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji iduće godine. BiH je u borbi za baraž, a Hrvatska za prvo mjesto u skupini. Naša je selekcija remijem protiv Grčke u Zenici možda propustila šansu da osigura drugo mjesto, dok su Hrvati neočekivano izgubili od Islanda.

– Ma obje te ekipe imaju snagu i kvalitet da igraju na Svjetskom prvenstvu. Samo treba da se koncentriraju i odigraju u skladu sa svojim mogućnostima. Ja duboko vjerujem da i Bosna i Hrvatska imaju mjesta među najboljima i da će izboriti plasman pa ćemo iduće godine navijati za njih u Rusiji – kazao je Blažević.

Možeš imati sve, ali bez dobre ekipe nemaš ništa

– Ima mnogo segmenata koji utječu na rezultat jednog nogometnog tima. Naravno da je važna infrastruktura, stadioni, tereni, navijači, ali najvažnija je ekipa. Bez dobrih igrača ne možete ništa. I oni koji „pile naopako“ tvrdeći da treba ovo ili ono, a vode naše klubove, moraju znati da bez dobre ekipe ne može ništa. Možeš imati najveći i najljepši stadion na svijetu, ali ako nemaš igrače koji se znaju odbraniti na terenu i zabiti gol, džaba sve, prijatelju – kaže Ćiro, prenosi Dnevni Avaz.

(Reprezentacija.ba)