Vrančić s Norwichom želi plasman u Premier ligu

Među reprezentativce Bosne i Hercegovine koji su ovog ljeta promijenili dres spada i Mario Vrančić. Nakon što je u prethodne dvije sezone nastupao za ekipu njemačkog bundesligaša Darmstadta, 28-godišnji veznjak našeg državnog tima odlučio je spakovati kofere i otići u engleski Norwich. 

Njemačku drugu ligu zamijenio je engleskom, ali je u jučerašnjem razgovoru za “Dnevni avaz” rekao sve najbolje o novoj sredini.

“Ako me pitate li je vruće, nije. Ovdje je baš fino”, odgovorio je Vrančić na našu uvodnu kuknjavu o vrelini u BiH pa je skrenuo priču na ono zbog čega smo ga i nazvali – Norwich.

Vrhunski nivo

“Već sam sedam sedmica ovdje i moram reći da mi je veoma lijepo. Uživam ovdje, imam sjajne uvjete za rad, sve je na vrhunskom nivou i za sada nemam nikakvih primjedbi”, kaže Vrančić.

Championship, tačnije engleska druga liga, već je počeo. Odigrano je jedno kolo, u kojem je Mario, kako kaže, vidio osnovnu razliku između Njemačke i Engleske.

“Odigrali smo utakmicu protiv Fulhama, koji je jedna od boljih ekipa u ligi i koja će nam biti konkurent u borbi za Premier ligu. A razlika u odnosu na Njemačku je velika. Sve je brže, mnogo brže, čak i u poređenju s prvom Bundesligom. Nema pauze pa čovjek nema ni minute vremena da se odmori. Engleske sudije poznate su po tome što imaju visoku toleranciju i što ne sviraju prekršaje tako lako pa predaha, jednostavno, nema. Kada se izgubi lopta, odmah se treba vraćati. Sve ekipe imaju veoma brze fudbalere i fizički su, zaista, jaki. Iskreno se nadam da neće biti tako uvijek i da će utakmice protiv slabijih ekipa biti nešto lakše”, kroz smijeh govori Vrančić.

Mirno i fino

No, Mario se ne žali. Kaže, to mu odgovara.

“Svakako, sviđa mi se ideja koju gaji naš trener, da diktiramo igru, imamo mnogo loptu u posjedu… A konačni cilj je da se vratimo u Premier ligu. Ekipu je pojačalo desetak igrača i imamo snage za to”, govori Vrančić.

Kakav je život u Engleskoj? Mario dolazi iz Darmstadta, koji je, praktično, predgrađa metropole Frankfurta pa mu je nova sredina mirna.

“Super mi je. Engleski jezik znam prilično dobro, a grad je miran i fin. Zaista nisam očekivao da će mi biti ovako dobro. Za sada sam ovdje sam, ali mi pomaže to što je trener Nijemac i što u ekipi ima igrača iz Njemačke. Svi su veoma ljubazni i pomažu mi da se što bolje snađem. Mislim da sam, kad se sve sabere, donio odličnu odluku”, dodaje Vrančić.

Nemam kad ni do Londona otići  

Engleski mediji su priča za sebe, ali Mario kaže da s njima za sada nema problema.

“Znam šta oni vole, ali od mene to neće dobiti, jer ja nisam od onih koji se eksponiraju i hodaju po kafanama. Samo radim i odmaram se. Nemam kad ni do Londona otići, ali takav je život nas, fudbalera”, kaže bh. reprezentativni veznjak.

Đuro mi je pomogao

Vrančić neće biti jedini naš fudbaler u engleskoj drugoj ligi ove sezone. U Bristolu je Milan Đurić, koji je zbog povrede još izvan terena.

“Bio sam u kontaktu s Đurom. Dao mi je dosta informacija prije nego što sam došao ovdje, dosta mi je pomogao, ali se u posljednje vrijeme nismo čuli”, govori Vrančić.

(Reprezentacija.ba)