Susret četvrtog kola grupe “A”

Košarkaši Bosne i Hercegovine večeras u Zenici igraju susret četvrtog kola pretkvalifikacija za SP, u kojem će im im protivnik biti Švedska.

Šveđani su dobili prvi međusobni meč s našom selekcijom u Norrkopingu rezultatom 81:73, ali su potom pretrpjeli poraze na gostovanjima kod Armenije (69:82) i Slovačke (59:68).

Izabranici Duška Vujoševića su pak upisali ubjedljive domaće pobjede nad Slovačkom (84:71) i Armenijom (98:85), izbivši na prvo mjesto grupe A s pet bodova.

Selektor našeg tima je na jučerašnjoj konferenciji za medije istakao kako je Švedska ozbiljan protivnik i da će nam trebati podrška navijača.

“Znamo da je svaki meč jako značajan i da su do sada praktično sve ekipe koje su igrale na domaćem terenu dobijale utakmice. Tako će, vjerujem, prvi u grupi biti onaj koji ostvari pobjedu na gostujućem terenu. Švedska ima ozbiljan sastav, nekoliko igrača koji igraju u profesionalnoj evropskoj košarci i u svakom slučaju je za naš tim vrlo ozbiljan protivnik. I ta važnost utakmice će biti dodatni teret za koji ćemo morati pronaći način da ga artikulišemo kroz neke stvari kako bi dobili utakmicu. Švedska ima vrlo tačne informacije o našem timu, čovjek koji ih vodi je iz Sarajeva i vrlo je dobro informisan o nama. Mislim da informacije koje i mi imamo neće biti presudne, nego želja i ko bude u stanju da tu želju artikuliše kroz veliku borbenost”, kazao je Vujošević, te dodao:

“Pozvao bih ljubitelje košarke iz Zenice i šire da ispune dvoranu i u ovom jako bitnom momentu budu uz nas. Bila je rasprava o cijeni ulaznica, ali angažovanost i mladost ovih momaka ne daje nikome za pravo da stavlja skuplje ulaznice nego je to potrebno. Bilo bi nam značajno da dvorana bude puna i da se napravi sinergija između igrača i publike, kao što je bilo u Skenderiji protiv Armenije”.

Susret počinje od 20 sati.

(Reprezentacija.ba)