Bh. selektor se izjasnio nakon suspenzije Bilinog polja

“Još prije tri dana sam saznao koju su kaznu dobili Stephane Gilli, Edin Džeko i Muhamed Bešić. Kada se sagledaju sve okolnosti, dobro smo prošli. Stephane i ja smo preko našeg zajedničkog advokata dosta toga lobirali u Svjetskoj nogometnoj federaciji (FIFA) da ne bismo dobili žestoku kaznu”.

Ovo je za Avaz.ba izjavio selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević, nakon što je FIFA jučer objavila kazne zbog nereda u Zenici nakon meča BiH – Grčka (0:0).

Problemi s nogom

Meša nam je pojasnio njegov odnos s advokatom, koji je Disciplinskoj komisiji FIFA-e, prezentirao pravu istinu dešavanja na Bilinom polju .

“Advokat je moj veliki prijatelj kojeg znam 16 godina i koji radi za Nogometni savez Francuske. Veoma je uspješan i on je u FIFA-u poslao dopis u kojem je naveo samo stvarne okolnosti. Mislim da je, kada se sve sagleda, napravio sjajan posao”, kaže Meša.

Kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko je kažnjen novčano i morat će u kasu FIFA-e uplatiti 2.500 švicarskih franaka.

“Drago mi je da Edin nije dobio kaznu suspenzije jednog ili dva meča, a to se moglo dogoditi. Potreban nam je u svakoj utakmici”, priča nam Meša, koji ovih dana obilazi ljekare zbog manjih zdravstvenih problema s nogom.

Baždarević žali što će biti lišen usluga Muhameda Bešića, koji je kažnjen s jednom utakmicom zabrane igranja i 5.000 švicarskih franaka (propustit će gostovanje na Kipru 31. avgusta, op.a.).

“Više bih volio da ne igra protiv Gibraltara, nego protiv Kipra. Baš u toj utakmici nam je potreban, ali iz ove kože ne mogu. Šteta”, kaže bh. selektor.

Meša je još prije tri dana, zajedno sa Stephaneom Gillijem, doskorašnjim pomoćnikom, saznao da je Francuz suspendiran na šest mjeseci, uz 3.000 švicarskih franaka.

“Da nije Stephane dobio otkaz u NSBIH, mogao je raditi nakon šest mjeseci. Naći će Gilli posao, nije to problem, ali smo ostali bez velikog stručnjaka, a mogao nam je mnogo pomoći. Žao mi je, jer znam koliko je Stephane volio BiH. Olako smo se odrekli njegovih usluga”, kazao je Baždarević, koji nije želio ulaziti u razgovor da li će NSBiH ponuditi ponovo posao Gilliju, nakon što mu istekne suspenzija.

Samo da pobijedimo

S Mešom smo razgovarali i o stadionu na kojem bi BiH trebala 7. oktobra dočekati Belgiju. Bilino Polje je suspendirano na jedan meč, a NSBiH će morati platiti 30.000 švicarskih franaka za propuste u organizaciji meča s Grcima.

“Još je rano o tome govoriti. To tek trebam vidjeti narednih dana s ljudima iz NSBIH. Koliko sam čuo, FIFA nije postavila uvjet da se meč protiv Belgije igra 200 kilometara od Zenice. Ako se budem pitao, ja sam za Grbavicu, mislim da bismo u “Dolini ćupova” napravili jednako sjajnu atmosferu kao na Bilinom Polju. U obzir dolazi i stadion “Asim Ferhatović Hase”, ali ako otpadne Grbavica, što se mene tiče, možemo igrati i u Banjoj Luci i Podgorici, samo da pobijedimo Belgiju”, kaže Baždarević.

Još četiri meča do kraja kvalifikacija

Podsjetimo, osim gostovanja na Kipru i meča s Belgijom u našoj zemlji, “Zmajeve” u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji očekuju i mečevi u gostima s Gibraltarom (3. septembar) te Estonijom (10. oktobar)..

(Reprezentacija.ba)