Protivnik Širokog Brijega u drugom pretkolu Europa lige

Jedan od predstavnika Bosne i Hercegovine u Europa ligi – Široki Brijeg, u dvije utakmice uspio je nadigrati kazahstanski Ordabasy (2:0, 0:0) i plasirati se u drugo pretkolo ovog takmičenja, gdje ga čeka dvoboj s škotskim viceprvakom Aberdeenom.

Piše: Admir Vatreš

Aberdeen je četverostruki šampion Škotske i sedmerostruki osvajač kupa ove zemlje.

Fergusonova era

Čak deset od devetnaest klupskih trofeja osvojio je pod trenerskom palicom legendarnog Alexa Fergusona, čija je era trajala od 1978. do 1986. godine.

Najveći evropski uspjeh ostvario je u sezoni 1982/83, kada je pobjedom nad Real Madridom došao do trofeja tadašnjeg Kupa pobjednika kupova, a potom i UEFA-inog Superkupa savladavši HSV.

Alex Ferguson (lijevo)

Posljednji put u grupnoj fazi jednog evropskog takmičenja nastupio je u sezoni 2007/08 (tadašnji Kup UEFA) i uspio je proći, nakon čega je pretrpio eliminaciju od Bayern Munchena.

U posljednje četiri sezone zaustavljan je u trećem pretkolu Europa lige, a prošle godine izbacio ga je Maribor.

Proteklu sezonu u škotskom šampionatu okončao je na drugom mjestu s čak 30 bodova manje od Celtica, a iza sebe je na minus devet ostavio slavne Rangerse.

Neznatno skuplji

Historija Aberdeena duga je čak 114 godina. Klub je osnovan još 1903., od kada domaće utakmice igra na danas renoviranom Pittodrie stadionu kapaciteta 20.866 sjedećih mjesta.

S klupe ih od 2013. predvodi domaći stručnjak Derek McInnes (46), s kojim su u sezoni 2013/14 došli do trofeja Liga kupa.

Na 200 utakmica ostvario je učinak od 116 pobjeda, 32 remija i 52 poraza, što ga ostavlja na više nego solidnom procentu uspješnosti od 58%.

Graeme Shinnie (desno)

Vrijednost sadašnjeg tima prema Transfermarktu procjenjuje se na 6.93 miliona eura, što je samo 1.08 više od Širokog Brijega (5.85 miliona eura).

Najskuplji igrač je lijevi bek i kapiten momčadi Graeme Shinnie (25), koji košta 750.000 eura, baš kao i napadač Adam Rooney (29). Upravo je Rooney bio najbolji strijelac tima u protekloj sezoni s 20 postignutih pogodaka.

Ovog ljeta ostali su bez svog ponajboljeg igrača Nialla McGinna (29), koji je otišao u korejski Gwangju. Koliko je bio važan za Aberdeen pokazuje i to da je na 50 nastupa prošle sezone upisao 14 pogodaka i 12 asistencija.

Njegovu zamjenu našli su u Gregu Tanseyju (28) iz Invernessa, koji je za sada jedino klupsko pojačanje.

(Reprezentacija.ba)