Šuman ostaje selektor do 2020. godine

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na proteklim kvalifikacijama nije se, nažalost, plasirala na Evropsko prvenstvo naredne godine u Hrvatskoj, piše “Dnevni avaz”.

Selektor Bilal Šuman najmanje je kriv za neuspjeh bh. tima. Naprotiv, Šuman je od prvog dana kada je sjeo na klupu naše selekcije, obavljao kako selektorske, tako i logističke poslove.

Nesretan način Proslavljeni bh. stručnjak nije uspio odvesti “Zmajeve” na Euro, ali će imati još prilika s obzirom na to da na klupi BiH ostaje do 2020. godine.

“Kada sam sjeo na klupu BiH u avgustu 2016. godine, potpisao sam četverogodišnji ugovor tako da na klupi BiH ostajem do 2020. Istina, novi, reorganizirani Rukometni savez BiH mora samo ozvaničiti spomenuti ugovor”, kazao je Šuman za “Dnevni avaz”.

Kako kaže, kroz svašta je prošao u proteklih osam mjeseci.

“Uh, bilo je svega. Nažalost, na nesretan način ostali smo bez Eura. Svašta se izdešavalo. No, osim činjenice da nismo uspjeli osigurati plasman na Evropsko prvenstvo, sve druge stvari što se tiče sportskog aspekta su dobro funkcionirale. Reorganiziran je RSBiH, došli su novi članovi, formirane su omladinske selekcije i stanje je mnogo bolje u odnosu na protekle godine”, kazao je Šuman.

Novi parametri Hipotetički, da može vratiti vrijeme, uprkos svim nedaćama (finansijski problemi, nedostatak novca za putovanje, hotel…), Šuman bi opet sjeo na užarenu klupu bh. selekcije.

“Naravno da bih opet sjeo na klupu voljene zemlje. Sve u svemu, postavili smo nove parametre rada sa svim selekcijama. U planu imamo osnivanje selekcije od igrača sastavljenih iz Premijer lige BiH, želimo formirati juniorsku ligu…”, zaključio je Šuman.

Iako je od poraza u odlučujućoj utakmici u Beču protiv Austrije prošlo mnogo, Šumana i danas bole naivne greške naših rukometaša zbog kojih smo izgubili utakmicu, a u konačnici i plasman na Euro.

“Ono što smo mi griješili, to je rukometna abeceda. To se uči na prvim časovima. Ali, kako da objasnim takve stvari? I danas me boli taj poraz od Austrije, preživljavat ću ga još mnogo godina. Poraz u Beču oduzeo mi je pet godina života”, kazao je Šuman za “Dnevni avaz”.

(Reprezentacija.ba)