Analiziramo utakmicu U21 Švicarska – U21 BiH

Iako je U21 BiH poražena od Švicarske sa 1:0, nakon dugo vremena, jedna omladinska selekcija BiH ja na terenu izgledala prilično dobro.

Selektor Vinko Marinović je za duel sa Švicarcima pozvao trenutno najbolje raspoložive igrače, koji mogu nastupati za U21 BiH (fudbaleri rođeni 1996. godine i mlađi), a administrativnom greškom nije mogao računati na prvog napadača Ermedina Demirovića te defanzivca Besima Šerbečića (selektor ne može biti kriv za ovakve propuste). Također propustom administracije selektor je na klupi imao manji broj igrača nego što to UEFA dozvoljava.

Greška administracije možda nas je i koštala gubitka bodova, ali raduje činjenica da je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine u fazi reforme svoje administracije, te da upravo analizom prijava na završenom konkursu biraju nove ljude za niz pozicija u savezu i reprezentacijama. 

Vratimo se na utakmicu u Švicarskoj. Naši reprezentativci su se prilično dobro kretali tokom svih 90 minuta (posebno se to odnosi na defanzivne zadatke) i Švicarska nije imala veliku dominaciju, kakva se očekivala prije susreta.

Marinović je sa svojim saradnicima odlično analizirao Švicarce, taktički dobro pripremio utakmicu te naši jučerašnji protivnici iz pozicionog napada (a u tome su najjači) nisu napravili gotovo nijednu izglednu šansu.

Istina, Švicarci su u prvom poluvremenu na oko bili mnogo bolji, ali opet u šansama nisu previše dominirali, a jedini gol na utakmici stigao je više na osnovu fizičke dominacije njihovih igrača i spretnosti, nego li taktičke nadmoći.

Slobodno se može reći da su mladi bh. reprezentativci u meč ušli sa previše respekta prema Švicarcima (uzimajući u obzir sve, Švicarska je kvalitetnija od BiH), ali nakon savjeta selektora u drugom poluvremenu kao da je na teren izašla druga ekipa.

Očigledno da je Vinko Marinović rasteretio svoje igrače i bh. selekcija je u drugih 45 minuta odigrala puno bolje te stvorila nekoliko izglednih šansi za postizanje pogotka.

Vezni red naše selekcije (Hadžiahmetović, Redžić i Gojak) nije bio na očekivanom nivou u prvom dijelu, ali je u drugom poluvremenu odigrao kvalitetnije i samim tim igra reprezentacije je izgledala bolje.

Ipak, treba uzeti u obzir činjenicu da su u veznom redu Švicarske jučer igrali Edmilson Fernandes (odigrao 28 mečeva za prvi tim West Hama u protekloj sezoni), kapiten i strijelac gola Nicolas Haas (odigrao 23 utakmice za prvi tim Luzerna u prošloj sezoni) te ponajbolji igrač tima Denis Zakaria (od naredne sezone igrat će u Borussiji M'gladbach koja ga je za 12 miliona eura kupila od Young Boysa).

Naši bočni igrači (Memija i Todorović) su sinoć često s loptom ulazili u sredinu i na taj način pokušavali “razbiti” odlično postavljene linije Švicaraca, što je u omladinskim selekcijama bila misaona imenica godinama (nažalost, ovo se rijetko viđa i u A selekciji BiH).

I štoperi našeg tima su izgledali prlično sigurno (Mihojević i Radeljić). Lopte se nisu izbijale napamet, već se postepeno gradio napad, a Hadžiahmetović i Redžić su se povremeno pozicinirali između štopera te preuzimali početke akcija na sebe (u prevodu nismo igrali na duge lopte, već smo pokušavali doći do prilike iz našeg posjeda).

Također, fudbalska filozofija Vinka Marinovića se pretežno zasniva na “forsiranju” krilnih igrača (u Borcu i Zrinjskom su krilni igrači uvijek bili prevaga kada ih je trenirao Marinović), a upravo su u Bielu Mićo Kuzmanović i Luka Menalo stvarali najviše problema domaćoj odbrani (Kuzmanović je u prvom poluvremenu nakon sjajnog prodora loše šutirao, a Menalo je u drugom poluvremenu imao dvije odlične prilike).

Još jedna pozitivna i dobra stvar jeste da su svi igrači, koji su dobili priliku u duelu sa Švicarskom (njih 14) igrali ili trenutno igraju u Premijer ligi BiH.

Bh. fudbaleri su pokazali da se uz ozbiljan pristup mogu nositi i sa jačim protivnicima (ovdje niko ne “slavi” poraz, već se ukazuje pozitivne detalje, kao što se i nakon poraza ukaže i na određene propuste), a ne sumnjamo da će u narednom meču protiv Rumunije pružiti još bolju partiju.

Opet treba reći, da nije bilo administrativne greške zbog koje je U21 BiH bila lišena svog najboljeg napadača, mogli smo i do bod(ova).

Mladi Zmajevi se u kvalifikacijama nalaze u grupi sa još Lihtenštajnom, Rumunijom, Velsom i Portugalom.

Sljedeći meč je 1. septembra protiv Rumunije na našem terenu.

(Reprezentacija.ba)