Švicarska i BiH se sastaju u kvalifikacijama za EP

Mlada selekcija BiH večeras će od 19,00 sati u Bielu igrati drugi meč grupe 8 kvalifikacija za EP protiv Švicarske.

Izabranici Vinka Marinovića su u prvom kolu deklasirali Lihtenštajn sa 6:0 u Zenici (najubjedljivija pobjeda U21 BiH u historiji) i na najbolji mogući način otvorili kvalifikacije.

Za razliku od tog meča, naše mlade nade večeras čeka puno ozbiljniji i jači protivnik.

Švicarska (godinama imaju veliki broj supertalentovanih mladih igrača) je favorit u duelu protiv BiH, ali naši momci će pokušati iskoristiti mane protivnika i doći do pozitivnog rezultata.

BiH bez Čivića i Kadušića

Vinko Marinović, koji je na klupi U21 BiH debitovao protiv Lihtenštajna, je u Švicarsku poveo najbolje što mlada selekcija BiH ima u ovom trenutku, a zbog povreda u Bielu neće igrati standardni lijevi bek Eldar Čivić te desni bek Advan Kadušić.

Da se ozbiljno i temeljito prati rad svih potencijalnih U21 reprezentativaca, najbolje pokazuju pozivi Ermedinu Demiroviću i Besimu Šerbečiću, koji su bili najbolji pojedinci U19 BiH u Elitnoj rundi kvalifikacija.

Oba fudbalera su bila standardna u kadetskoj i juniorskoj selekciji BiH i predstavljaju budućnost našeg fudbala.

Što se tiče mogućeg sastava za večerašnji duel, na golu će stajati Goran Karačić, dok bi zadnju liniju trebali popuniti Memija, Mihojević, Radeljić i Todorović.

Pretpostavka je da će Marinović dati prednost Radeljiću ispred Šerbečića, iako Šerbečić sa 19 godina ima preko 50-ak utakmica u seniorskom fudbalu.

U veznom redu trio će činiti Redžić, Hadžiahmetović i Gojak, momci koji bi i u budućnosti mogli imati zapaženu ulogu u A selekciji BiH.

Širok izbor ofanzivaca

Sigurno da Marinović najviše dilema ima u napadu, gdje mu je na raspolaganju šest igrača prilično podjednakog kvaliteta, pa bi to mogla biti i prednost za bh. tim tokom kompletnih kvalifikacija.

S obzirom da Menalo iza sebe ima sjajnu sezonu u Širokom Brijegu, a da je Anđušić sjajno iskoristio povjerenje Marinovića u prvoj utakmici protiv Lihtenštajna, najvjerovatnije će ova dva fudbalera igrati po krilima, dok bi u napadu najistureniji mogao biti talentovani Ermedin Demirović, koji će od naredne sezone igrati za šapanski Deportivo Alaves.

Mlada selekcija BiH u meču protiv Švicarske nema ništa da izgubi, a pametom, disciplinovanom i hrabrom igrom može puno toga da dobije.

Duel mladih selekcija Švicarske i BiH igra se od 19,00 sati u Bielu.

Podsjetimo, pored Švicarske i BiH, u grupi 8 se nalaze Portugal, Vels, Rumunija i Lihtenštajn.

(Reprezentacija.ba)