Selektor nogometne reprezentacije BiH, Mehemed Baždarević pisao je dnevnik za  prilog “Sedmica” u “Dnevnom Avazu”, u kojem je opisivao dane prije utakmice s reprezentacijom Grčke u Zenici:

Subota, 3. juni

Kolači i Pjanić

Treći je dan priprema za utakmicu protiv Grčke. Do sada, išli smo nešto laganijim intenzitetom, jer je iza nogometaša naporna sezone, a uz to, još nismo kompletni. Nažalost, ponovo smo u situaciji da neke igrače zbog povreda moramo križati sa spiska, a druge čekati da dođu. Danas smo morali odlučiti šta da radimo s Radetom Krunićem, koji je ozlijeđen i, prema svoj prilici, pustit ćemo ga da ide.

Za danas smo imali jedan trening, samo jutarnji, koji su nam osvježili mališani iz Bihaća. Putovali su satima da bi došli da vide Džeku, Ibiševića i ostale i čast nam je što smo imali priliku malo se družiti s njima.

Pošto je ovo bio posljednji trening u Sarajevu pred prelazak u Zenicu, fudbalerima sam dao slobodno, ali sebi nisam. Iskoristio sam vrijeme do finala Lige prvaka da s pomoćnikom Stefanom Žilijem (Stephane Gilli) trknem do Sarajeva i roditeljima odnesem kolače, ali utakmicu smo gledali u Zenici. Svim srcem sam navijao da trofej Lige prvaka makar jednim malim dijelom dođe u BiH, no nije završilo kako sam očekivao. Uz to, Pjanić se povrijedio… Još jedna besana noć.

Nedjelja, 4. juni

Videolink s Pjanićem

Prva pomisao nakon dijelom neprospavane noći bila je – Pjanić. Još ne znamo kakva je ozljeda. Ljekari se plaše jesu li u pitanju ligamenti. Ali jesu… Bojim se da šanse da nastupi nema. Naši doktori su u kontaktu s njim, pokušavaju dobiti malo detaljnije informacije, čak su i preko videolinka pokušavali vidjeti šta je u pitanju, ali, dok Miralem ne dođe u BiH, teško da možemo znati nešto konkretno.

Fudbaleri su slobodni, a mi iz stručnog štaba smo otišli u Zenicu i pripremili program rada, odlučivali o grupama za treninge, pogledali i analizirali još jednom utakmicu iz Grčke. Nikad nije dosta. No, koliko god da imamo vremena, uvijek ga je malo. Već popodne fudbaleri su počeli pristizati u centar. Ohrabrujuće je što su odličnog raspoloženja. Nije nikakva floskula, ali zaista se čini da su spremni dati sve da u petak pobijedimo.

Ponedjeljak, 5. juni

Smijeh i druženje

Priključilo nam se još nekoliko fudbalera, tako da, praktično, čekamo samo Pjanića. Ni danas ne znamo mnogo više o njegovoj povredi. Predvečer je obavio magnetnu rezonancu, na osnovu koje se može zaključiti da nisu u pitanju ligamenti, međutim, još je rano za procjene. Sutra će doći u Zenicu pa ćemo vidjeti na čemu smo.

Za danas smo imali dva treninga, na kojima su igrači radili odlično. Mnogo je šale, smijeha, lijepog druženja, ne samo na treninzima već i kada su igrači slobodni i kada se zabavljaju uz bilijar, piju kafu…

Kompaktna je ovo ekipa, u kojoj sve veoma dobro štima, i to je možda najznačajniji preduvjet dobrog nastupa protiv ekipe kakva je Grčka. Protiv takvog kolektiva je teško igrati.

Utorak, 6. juni

Poseban program 

Kada se čovjek bavi ovim poslom, osuđen je da strepi od svega i svačega, no, može se reći da mi je pao kamen sa srca. Pjanić je jutros došao u kamp zajedno s doktorom Reufom Karabegom i vjerovatno će moći igrati protiv Grčke.

Nakon što je magnetna rezonanca pokazala da je Miralem samo dobio udarac, pripremili smo za njega poseban plan rada. Danas je bio s mojim pomoćnikom Žilijem i tako će biti i sutra, uz nadu da se situacija neće pogoršati. Pjanićev dolazak je mnogo obradovao fudbalere, naravno, i mene. Ljudski zagrljaj bio je najmanje što sam mu mogao dati po dolasku. Miralem je veliki čovjek i igrač i, igrao ili ne, njegovo prisustvo itekako mnogo znači svima nama.

Šlag na zanimljiv jutarnji trening dale su prskalice koje su nas okupale, ali čini mi se da danas ništa nije moglo pokvariti raspoloženje. Predvečer smo uvježbavali tehničko-taktičke zamisli.

Srijeda, 7. juni

Stefan perfekcionista

Kako se bliži utakmica, tako se sve više stvari nameće za obaveze. Danas smo planirali jutarnju šetnju, ali smo promijenili plan. Dio fudbalera sam oslobodio rada, a drugi dio je na čelu s Edinom Džekom ostao na terenu.

Danas smo imali i novu videoanalizu. Moj pomoćnik Stefan Žili je ekspert za njihove pripreme. Perfekcionista je i uvijek je fudbalerima spreman ponuditi odgovore na sva pitanja vezana za protivnika, a svakom od igrača pripremi USB na kojem su informacije koje se tiču upravo njega. Sjajan je zaista.

Popodnevni trening zakazali smo na Bilinom polju. Obično to ne radimo dva dana prije utakmice, no sada smo bili odlučni da fudbalerima omogućimo da upoznaju teren.

Govoreći o Pjaniću, stanje je sve bolje. Kako vrijeme protječe, sve smo sigurniji da će zaigrati u petak.

Četvrtak, 8. juni

Slikanje s navijačima

Danas smo se Edin Džeko i ja obratili novinarima na zvaničnoj pres-konferenciji, a trenirali smo u našem centru.

Često me pitaju za Grke i njihov temperament, ponašanje… Znamo mi dobro s kim igramo, da naš protivnik ne bira sredstva, no ništa od toga neće biti važno ukoliko ispunimo ono što se od nas traži. To su jedinstvo, kompaktnost, disciplina i borbenost. I svakako, hladna glava. Vrhunski sport ne trpi ishitrenost i afekt. Zato tom dijelu priprema pridajemo podjednak značaj kao i treninzima i analizama.

Kada je riječ o planiranim aktivnostima, danas smo organizirali i šetnju. Fudbaleri su izašli van Trening centra, gdje ih je čekao veliki broj navijača za slikanje, autograme ili, ako ništa drugo, da ih vide i upute koju riječ podrške.

I ponovo videoanaliza. Moramo fudbalere pripremiti za sve, da ih sutra navečer ništa ne iznenadi.

Petak, 9. juni

Stole je veliki čovjek

Dan utakmice. Ko igra ili je igrao fudbal, čovjek mu ne mora opisivati kako se osjeća i o čemu sve razmišlja. Obradovao me tekst u „Dnevnom avazu“ u kojem se pojavljuje Stole iz Bora, koji nam je baš poslao lijepu poruku ohrabrenja i podrške. Ljudski je to od njega. Veliki je čovjek i hvala mu mnogo, lijepe riječi uvijek mnogo znače u trenucima poput ovih.

Šta će biti večeras, niko ne može znati, no ono što znam je da će svaki od fudbalera koje izvedem na teren dati sve od sebe da ispuni zacrtane zadatke. Fudbal je takav sport da se, šta god da uradite, ishod ne možete znati, no ja sam uvijek optimista da će završiti kako treba. Inače, ne bih ni dolazio ovdje niti bi se bavio fudbalom.

(Reprezentacija.ba)