Bh. selektor zadovoljan dosadašnjim dijelom priprema

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević i njegov stručni štab, nakon subotnjeg prijepodnevnog treninga u Butmiru, zaputio se u Trening-centar Nogometnog saveza na Crkvičkom brdu u Zenici, gdje su pripremali nastavak priprema za susret s Grčkom 9. juna na Bilinom polju, piše Dnevni avaz.

Odličan ambijent

Nakon četiri treninga u Sarajevu, na kojima se radilo u nekompletnom sastavu, očekuje se da se ekipi priključi i Miralem Pjanić kako bi se započelo s radom u punom sastavu. Iz Turske su stigli Edin Višća i Riad Bajić nakon obaveza u svojim klubovima u prvenstvu ove zemlje. Meša je zadovoljan kako su igrači do sada trenirali.

“Ambijent je bio odličan. Uradili smo sve planirano. Možda se previše spominju oni koji nam nedostaju za ovaj susret, ali je baš šteta da nismo u punom sastavu. Jer, svi oni na pripremama daju svoj doprinos i vrlo je bitno da su s nama u kontaktu, na terenu, utakmici.Tu mislim na Seada Kolašinca, Milana Đurića, Avdiju Vršajevića, Izeta Hajrovića i druge koji nam fale. Svi su oni dio ovog tima i, ako se sjetimo, svako on njih je u nekoj od ranijih utakmica bio vrlo važan faktor na terenu, nekada i odlučujući. A najbolje se na njima vidi koliko im je teško, jer ne mogu biti dio ekipe. Imam utisak da su baš potišteni. No, momci koji su sada s nama, veoma su ozbiljno prihvatili sve obaveze i nikakvih problema nema”, govori selektor, kojeg raduje raspoloženje među igračima.

“Raduje me raspoloženje među igračima i što im ništa nije teško kada se dogovaramo ili treniramo. Nastavljamo sa svakodnevnim dogovorima i analizama. U prvom susretu, u Atini, pokazali smo da im možemo parirati u svim segmentima igre, ali ako smo svih 90 i koliko još minuta maksimalno skoncentrirani. Jer, u Atini je koncentracija opala samo nekoliko sekundi i primili smo gol i nismo pobijedili. Ovo su one utakmice koje se čekaju mjesecima i zbog kojih se i bavimo ovim poslom i volimo fudbal. Ulog je veliki, ali je velika i obaveza da se na terenu pokaže da smo pametni, ali i agresivni”, insistira Meša.

Baždarević je, po ko zna koji put, ponovio da ta sprega između agresivne igre kojom će se protivnik pritisnuti na svim dijelovima terena, ne smije da se pretvori u srljanje i neplansko napadanje. Sve mora biti, kako to on jednostavno kaže, pametno ili, što bi se žargonski reklo, “iz glave”.

“Da, iz glave, ali ni glava ne radi dobro ako noge nisu prave. Znači, svakako moramo promišljeno igrati, ali u isto vrijeme i na fizičkom planu ne zaostajati za protivnikom. Utakmica je jednako i duga i kratka u zavisnosti od toga šta i kako hoćemo. Dakle, ako smo pametni, imamo sasvim dovoljno vremena da se postavimo na pravi način i da na kraju ostvarimo pobjedu. S druge strane, ako bezglavo napadamo, ništa nećemo stići. Vjerujem u nas, u naše momke. Jednostavno, optimista sam”, kaže Baždarević.

Real je bolji

Selektor je, zajedno sa saradnicima, naravno, gledao finale Lige šampiona, u kojem je navijao za našeg Miralema Pjanića. Nažalost, Pjanićev Juventus je izgubio u prilično iznenađujućoj predstavi za ekipu iz Torina.

“Mislim da je Miralem odigrao na visini svoje ekipe. Počeo je, kao i ostali u Juventusu, dobro, imao je i onaj jedan odličan šut i u prvom poluvremenu su se činili kao bolja ekipa. U nastavku, Juventus je, jednostavno, nestao. Pokazalo se da je Real ipak mnogo iskusniji. Kao da su svjesno teret favorita prebacili Juventusu, a onda ih u nastavku, u samo 10 minuta, praktično, slomili. Ne sjećam se da se desilo da Juventus primi toliko golova i u tako kratkom vremenu. Kao da je na terenu bila neka druga ekipa. Navijali smo za Miralema, za Marija Mandžukića, ali Real je bio bolji”, analizira Baždarević.

Pjanić je u finalu Lige šampiona pritiv Reala igrao sedamdesetak minuta, nakon čega je zamijenjen. Malo prije toga zastao je na terenu, žaleći se na povredu koljena. Jučer su se pojavile informacije da je dobio udarac u koljeno.

“Vidio sam i ja sve to i čuo. Čekamo Miralema pa da vidimo o čemu se radi. Nadam se najboljem”, kaže Baždarević.

Velika podrška s tribina

Pitali smo selektora da li ga činjenica da je Bilino polje odavno rasprodano dodatno opterećuje.

“Ne. Naprotiv, to je veliki podstrek. Žao mi je samo što je kapacitet stadiona prilično ograničen, ali će atmosfera na tribinama biti sjajna i ne sumnjam u veliku podršku s tribina”.

(Reprezentacija.ba)