Bh. selektor ističe kako ne smijemo nasjedati na provokacije

Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije BiH saopštio je spisak na kojem je 28 igrača na koje računa u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine protiv Grčke. Jedino novo ime na Baždarevićevom spisku je Samim Memišević, defanzivac holandskog Groningena, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nadam se da ćemo dobro odraditi veoma važnu utakmicu protiv Grčke. Za ovaj susret smo se odlučili na širi spisak od 25 igrača i tri golmana, zbog mogućnosti povreda u finišu klupske sezone. Još uvijek ima utakmica i igrača koji su upitni za Grčku. Vidjet ćemo šta se dešava sa Danijelom Milićevićem, koji ovih dana ima ljekarske preglede. Bio je povrijeđen i Ervin Zukanović, zatim otpao je Milan Đurić zbog povrede. Za vikend ćemo definitivno znati ko će sve biti spreman za Grčku. Forma je promjenjiva kod reprezentativaca, neki su u sjajnoj, neki u osrednjoj, a neki nisu nikako igrali u posljednje vrijeme. Jako je važno kako ćemo odraditi treninge sa njima od 1. juna”, kazao je Baždarević.

Selektor se nada da će tokom priprema pronaći pravu formu za ogled sa Grčkom, jer je prijateljska utakmica sa Senegalom otpala.

“Nastojali smo da organizujemo jaku prijateljsku utakmicu iz razloga da pokušamo imati što bolji uvid u formu. Međutim, Senegal nam je postavio neprihvatljive uslove, tako da je to otkazano. Pokušat ćemo kroz treninge pronaći pravu formu za ono što nas čeka”, jasan je Baždarević.

Naspram “Zmajeva” 9. juna bit će izuzetno jak protivnik, kakav je sigurno Grčka. U prvom kvalifikacionom susretu u Atini bilo je 1:1, iako su bh. fudbaleri imali vodstvo do posljednjih trenutaka utakmice.

“Vidjeli smo protiv Belgije jednu drugačiju i čvršću Grčku u odnosu na susret s nama. Bili su jako odgovorni i disciplinovani, te su mogli napraviti još bolji rezultat nego što je to bio na kraju. Očekujem da pametnom i agresivnom igrom dođemo do povoljnog rezultata. Mislim da imamo dovoljno kvaliteta da napravimo dobru timsku igru i zajedno sa publikom odigramo kako svi očekujemo, pametno, bez srljanja, bez nasjedanja na provokacije. Mora biti kompletna utakmica da bi ostvarili dobar rezultat”, zaključio je Baždarević.

Pripreme “A” reprezentacije BiH počinju 1. juna. U Sarajevu će trenirati do 5. juna, kada sele u Trening kamp N/FS BiH u Zenici.

Utakmica 6. kola grupe “H” BiH – Grčka igraće se 9. juna na zeničkom stadionu “Bilino polje” sa početkom u 20.45 sati.

Nakon pet kola Belgija lider sa 13 bodova, slijedi je Grčka sa 11, dok je BiH treća sa 10. Kipar i Estonija su na četvrtom i petom mjestu sa po četiri boda, a na začelju Gibraltar bez bodova.

Na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine plasiraće se pobjednici svih devet grupa u evropskim kvalifikacijama, dok će osam najboljih drugoplasiranih selekcija igrati baraž.

(Reprezentacija.ba)