Bh. selektor za Reprezentacija.ba nepunih mjesec dana uoči meča s Grčkom

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine 9. juna očekuje možda i ključni meč kvalifikacija za odlazak na SP, kada će u Zenici gostovati Grčka.

Poslije pola kvalifikacija, Grci su drugoplasirani u grupi “H” i imaju bod više od našeg tima, koji se s deset bodova nalazi na trećem mjestu.

Nepunih mjesec dana uoči tog okršaja pričali smo sa selektorom Mehmedom Baždarevićem, koji nam je, između ostalog, prokomentarisao situaciju s našim igračkim kadrom i otkrio kako se sa stručnim štabom uveliko sprema za ovu važnu utakmicu.

Razgovarao: Admir Vatreš, Reprezentacija.ba

“Imamo predstavu kako će izgledati spisak. U opticaju je nekih tridesetak igrača koji su već bili tu na minulom okupljanju. Nećemo praviti neke velike eksperimente, nastojat ćemo se osloniti na one igrače koje smo već vidjeli, koji igraju i koji su provjereni, a istovremeno se nadati kako će oni koji ne igraju izboriti mjesto u ovih nekoliko utakmica koliko je ostalo, kako bi izbjegli dodatne probleme”, rekao je Baždarević, kojeg najviše brine zadnja linija.

“Imamo poteškoće, a nema nekih velikih solucija. Nadati se da će se Zukanović vratiti na teren, da će Bičakčić i Šunjić igrati. Rješenja ne mogu izmisliti. Situacija je takva kakva jeste. Osloniti se na provjerene snage. Sigurno je da bi bilo idealno da se nije desilo ovo sa Spahićem, da se Zukanović nije povrijedio i da Kolašinac nije dobio taj karton”.

Ne smijemo podleći atmosferi

Istakao je kako je uvijek spreman pružiti priliku mladim igračima, ali da u ovako bitnoj utakmici želi igrati na sigurno.

“Od prvog dana sam tražio što više prijateljskih utakmica, gdje možemo vidjeti imamo li alternative, koje nisu godinama pravljene. Ja sam u svakom momentu spreman dati priliku mladima, kao što sam to recimo uradio s Kodrom, Cimirotom, pa i Đurićem i Višćom ranije. Da je Spahić na najboljem nivou, da su tu Kolašinac, Mujdža, sigurno da bih uz njih mogao staviti neka dva mlada igrača, to je uostalom i bila moja vizija”.

Za Grke kaže kako dolaze napraviti rezultat i da je najvažnije po naš tim da ne podlegnemo atmosferi.

“Analizirali smo ih i pomoćnici i ja. Znamo da posjeduju kvalitet s kojim mogu napraviti probleme svima. Igrači im igraju u velikim klubovima, u formi su i ovi u Dortmundu i Benfici. Neke stvari se razvijaju u vrlo pozitivnom smjeru, ali svi znamo da svaka utakmica ima svoju istinu, svoja događanja. Bit će važno da se spremimo za igru protiv jedne ekipe koja će biti sigurno dobro organizovana, disciplinovana, agresivna i koja će doći da pravi rezultat. Moramo odigrati jednu pravu utakmicu na svim nivoima. Ne smijemo podleći atmosferi. Bit će teško, znamo da imamo poteškoća, ali nadati se da ćemo ih u ovom periodu ispred nas otkloniti. Isto tako će biti važno da svi oni koji budu tu zajednički iznesu taj teret na leđima”.

U planu prijateljska utakmica

Otkriva kako je prije utakmice s Grčkom bila u planu jedna provjera, ali da do nje nije došlo jer je bilo teško uskladiti želje i mogućnosti.

“Razmišljamo o tome konstantno. I prije ove utakmice zamislili smo prijateljsku s jednim lakšim protivnikom, međutim, naći ono što vam odgovora i uskladiti tajming vrlo je teško. Nama je sada najvažnije da se fokusiramo na tu utakmicu s Grčkom, a sigurno je da smo poslije toga otvorili neke datume za prijateljsku utakmicu. Ostanimo na Grčkoj. Mislim da je to u ovom momentu izuzetno važno. Sigurno je da prije Kipra imamo nekih dogovora i razgovora, ali o tom ćemo malo kasnije”.

Baždarević je jučer (utorak) boravio u Torinu, gdje je pratio uzvratni meč polufinala Lige šampiona između Juventusa našeg Miralema Pjanića i Monaca.

Juventus se plasirao u finale, a Baždarević smatra kako može otići do samog kraja.

“Taktički i tehnički nisu oni previše ni promijenili. Već godinama imaju jedan način igranja, stil, to jedna čvrsta ekipa, dobra, organizovana sa izuzetno dobrim pojedincima. Puno pričamo o njihovoj defanzivnoj liniji, ali to je jedna dobra kolektivna ekipa koja dobro radi na oduzimanju lopte, na pokrivanju terena i sve su to vrhunski igrači. Mislim da oni mogu ići do kraja. Ja sam već govorio da oni mogu osvojiti ovaj veliki trofej, iako znamo da protiv sebe imaju tako veliku ekipu. Odlučit će trenutačna forma i inspiracija. Mislim da tu mogu pobijediti samo igrači, da se jedan pojedinac izdigne kao što se Ronaldo izdigao protiv Atletica. To su velike utakmice gdje ne odlučuje koja ekipa igra bolje, nego koja napravi manje grešaka”, dodao je Baždarević na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)