Malkočević za Reprezentacija.ba prokomentarisao spisak, protivnike u grupi, šanse našeg tima na EP-u…

U17 reprezentaciju Bosne i Hercegovine od 3. do 19. maja očekuje nastup na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj, za koje će se od 26. aprila pripremati u Trening centru N/FS u Zenici.

S tim u vezi, selektor našeg državnog tima Sakib Malkočević danas je objavio širi spisak reprezentativaca, na kojem su se našla 23 igrača.

Malkočević je u razgovoru za portal Reprezentacija.ba prokomentarisao spisak, protivnike u grupi, ali i šanse našeg tima na šampionatu Evrope.

Razgovarao: Admir Vatreš

“Pozvali smo neuobičajeno 23 igrača. Obično to bude 18. Osim igrača iz elitnog kruga, pozvao sam još pet. Tu je i golman Red Bull Salzburga (Kanurić op. a.) koji do skoro nije imao pasoš i koji je veoma zanimljiv, te još četvoricu koji su bili akteri prvog kruga u Moldaviji. Ako ima neka prednost, onda su u prednosti ovih 18 koji su igrali elitni krug”.

Prva utakmica najteža

Naš tim će igrati u grupi “C” zajedno sa selekcijama Njemačke, Republike Irske i Srbije, koje je Malkočević sa svojim saradnicima detaljno analizirao.

“Analizirali smo i još uvijek gledamo, gledat ćemo i zajedno na pripremama vidjeti s kim to imamo posla. Stvarno su dobre ekipe. Njemačka kao Njemačka, prvi ispit, bit će zahtjevno, ali nisu ni oni s drugog svijeta. Nijemci su dali 19 golova u tri utakmice elitnog kruga, Irci nisu primili nijedan, dali su sedam. Srbe malo bolje poznajemo, ali mislim da se možemo nositi, barem s Irskom i Srbijom. Prva utakmica će biti najteža, ali možda je i dobro što je tako”, govori Malkočević, koji je naglasio kako će naš tim dati sve od sebe da u Hrvatskoj napravi zapažen rezultat.

“Teško mi sad možemo prijetiti nekom, ali neupitno je da ćemo dati sve od sebe, tako ćemo se i pripremati, da pokušamo osvojiti neki bod, kao i prošle godine da probamo pobijediti nekoga. Ako se ukaže bilo kakva prilika, treba je iskoristiti. Međutim, ne treba stavljati ni pritisak na te dječake. Izborili su to EP, što je zaista veliki uspjeh. Svaka im čast, neka uživaju, ali i neka imaju u vidu da igraju za reprezentaciju, da predstave državu na najbolji mogući način i onda ni rezultat neće izostati”.

Ističe kako je teško usporediti sadašnji tim i onaj iz Azerbejdžana prošle godine, jer obje generacije imaju svoje prednosti.

“Teško je praviti poređenje. Ona generacija je imala nekoliko pojedinaca koji su sami mogli riješiti utakmicu. Ova generacija to nema. Međutim, oni su kompaktni, jaki kao cjelina. Svaka generacija za sebe ima određeni kvalitet. Čim su napravili toliki uspjeh, znači da imaju kvalitet”.

Uspjeh napravljen

Bh. selektor smatra da nema neke velike razlike između ovogodišnje i prošlogodišnje grupe, kada je u pitanju snaga protivnika.

“Njemačka je bila i u Azerbejdžanu. Bile su tu još Austrija i Ukrajina. Tu je to negdje. Da mi malo više o sebi razmišljamo. Protivnike moramo poštovati, ali ih se ne moramo plašiti. Uspjeh je napravljen, ali treba sve učiniti za nešto više. Od prošle godine šest reprezentacija nije tu, čak nema ni Portugala koji je aktuelni evropski prvak, nema te iste Austrije koja je biila s nama. Nema Rusije, Grčke, Švicarske, Belgije… Samim tim je naš uspjeh još veći. Želja mi je da se pripremimo što bolje, da su svi zdravi, da što bolje igramo. Znamo mi otprilike gdje je naše mjesto. Možda to nekom izgleda lako, ali trnovit je put do evropskog prvenstva. Zbog toga se i vrijedi potruditi još malo”.

Zadovoljan je formom naših igrača koji, kako kaže, imaju zapaženu ulogu u svojim klubovima.

“Sad se spremam za Beograd gledati neke utakmice. Sutra igra Vojvodina, prekosutra Zvezda. Tako da na licu mjesta još jednom vidim kako stoje stvari. Ove koji igraju u našoj ligi pratimo ili ja ili neko od mojih kolega. Jedni su u Sarajevu, drugi u Mostaru. Svaku utakmicu pratimo. Dobro je da nisu povrijeđeni. Svi igraju za svoje klubove i to zapaženu ulogu. Ovo je jedna smotra na kojoj imaju priliku pokazati sav svoj potencijal, a isto tako i da na najbolji način predstave svoju državu”, dodao je Malkočević na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)