Memija za Reprezentacija.ba o danskom fudbalu, U21 BiH, Željezničaru…

Kapiten U21 BIH Kerim Memija (21)  krajem juna prošle godine je iz Željezničara prešao u danski Vejle.

Za mnoge je to bio iznenađujući transfer, no ispostaviće se da je Memija odabrao klub u vlasništvu bogatih vlasnika iz Kine, klub koji ima velike ambicije u budućnosti i koji ima fenomenalne uslove za rad. 

Da li se teško bilo navići na Dansku i život u mjestu koje je puno manje od rodnog Sarajeva.

“Ovdje je vrijeme sunčano, ali i stalno puše vjetar i jedino se na to nisam navikao. Danska je veoma uređena zemlja, a grad je zaista prelijep. Smješten sam u samom centru grada. Igrača sa naših prostora u klubu nema, ali ima puno ljudi sa prostora Balkana, koji žive u Vejleu.” govori Kerim Memija za Reprezentacija.ba.

Vejle ima vrhunsku infrastrukturu

O Vejleu i uslovima u kojima trenira, Kerim ima samo riječi hvale.

“Klub je sa velikom historijom i sigurno da mu nije mjesto u drugoj ligi. Nadam se da će se to promijeniti u skorije vrijeme i da ćemo zaigrati u najjačem rangu danskog fudbala. Sve je spremno za ulazak u prvu ligu, počevši od stadiona, koji je nov, dok su uslovi za treniranje zaista na najvišem mogućem nivou. Još uvijek nisam stigao izbrojati sve terene s kojim klub raspolaže u Trening centru. Vlasnik kluba nam je iz Kine i on je radio mnoge transfere u Kini i Aziji.”

Memija je za mladu reprezentaciju BiH nastupio i u prošlom kvalifikacionom ciklusu, a novi selektor U21 BIH Vinko  Marinović odlučio je da upravo Kerim bude novi kapiten mladih bh. nada.

“Nevjerovatna je čast nositi kapitensku traku svoje reprezentacije i želio bih se zahvaliti selektoru Marinoviću na povjerenju. Naši ciljevi su da popravimo utisak od prošlog ciklusa, što mislim da neće biti teško. Prema mom mišljenju ni prolaz u baraž nije tako daleko, jer ova generacija ima kvalitet za to.”

Memija protiv Lihtenštajna (6:0), Foto: Jasmin Hadžić

Slavko Petrović me vratio iz krize

Memija ja za prvi tim Željezničara odigrao 75 mečeva, postigao četiri gola i ubilježio osam asistencija.

Prvotimac Vejlea prati svoj bivši klub Željezničar i vjeruje da “Plavi” sa Grbavice mogu do oba trofeja na kraju sezone.

“Naravno da pratim sve šta se dešava oko Želje. Čitav taj projekat, a posebno istočna tribina, govori da je Željo najveći klub u državi sa najvećom armijom navijača. Gledam svaku utakmicu i mislim da Željoima i više nego dobre šanse da prođe u finale Kupa”, rekao je Kerim za portal Reprezentacija.ba i dodao:

“Što se tiče sadašnjeg trenera Slavke Petrovića, on mi je puno pomogao. Prije njegovog dolaska bio sam u “rupi” i igračkoj krizi, ali mi je on pokazao da nisam zaboravio igrati lopte. Mnogo sam mu zahvalan na tome i želim njemu i Želji puno sreće u nastavku sezone i Kupu BiH.”.

(Reprezentacija.ba)