Gojak o Dinamu, usporedbi bh. i hrvatske lige, reprezentaciji BiH…

Sa 19 je debitovao u Ligi Šampiona, a sa 20 godina dobio je prvi poziv u A reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Amer Gojak u ovome trenutku je jedan od najboljih mladih fudbalera na Balkanu, pa i u Europi.

Uvijek dominantan fizički, ali i svojom tehnikom i talentom Gojak je od prvih koraka glasio za jednog od najvećih talenata FK Željezničar. Zbog nedostatka kvalitetnog rukovođenja klubom Gojak iz Željinog U19 tima u januaru 2014. godine prelazi u Olimpic gdje pravi prve seniorske profesionalne korake. Najveći bh. klubovi bez jasne organizacije i vizije novac su dijelili šakom i kapom različitim “polovnim fudbalerima” umjesto koncentrisali ga na svoje najveće talente, pa Gojaka već godinu kasnije Dinamo Zagreb kupuje za manje od milion KM.

Njegova današnja vrijednost je destorostruko veća, a uz zdravlje i očekivani napredak karijere Gojaka sigurno očekuje blistava karijera u najvećim europskim klubovima.

U Dinamu dobija sve više prilike za igru, a u posljednjem nastupu, u velikom derbiju protiv Rijeke Gojak je ušao u drugom dijelu igre i odmah asistirao za konačnih 1:1. Otkriva da nije bilo treme u utakmici, iako se praktično igrao derbi za šampiona Hrvatske.

– Nisam uradio ništa posebno. Moj je posao ući u igru i dati sve od sebe da napravimo što bolji rezultat, na koncu je uspjelo. Nisam imao previše treme jer sam u ovoj sezoni igrao nekoliko važnih utakmica. Od onih u Ligi Šampiona do derbija na Poljudu koji je isto riješio Soudani na moju asistenciju. Sa svakom takvom utakmicom dobivam na sve većem samopouzdanju. – govori Amer Gojak u razgovoru za Reprezentacija.ba.

U prostorijama Dinama

Tvoj timski kolega Armin Hodžić je uvjeren da Dinamo ima kvalitet da stigne Rijeku, slažeš li se ti u toj tvrdnji?

– Apsolutno. Nije problem u Dinamu jer mi smo na istom, pa čak i boljem prosjeku osvojenih bodova koliko u Rijeci koja igra iznad svojih mogućnosti. No, do kraja je još devet utakmica u kojima se dijeli 27 bodova i svašta se tu može dogoditi. Optimist sam po pitanju raspleta utrke za naslov prvaka  i vjerujem da ćemo slaviti na kraju sezone.

Igrao si u Bosni i Hercegovini, danas igraš u Hrvatskoj, možeš li napraviti usporedbu kvalitete rada trenera u hrvatskoj i bh. ligi. Čini se da konkretno Rijeka i Dinamo igraju puno brži i moderniji fudbal nego li bh. klubovi sa vrha tabele.

– Meni se čini kako je odgovor u koncentraciji kvalitete koju ima Dinamo, ali i Rijeka u odnosu na klubove u našoj zemlji. Pa Dinamo je vratio jednog Sammira, zadržao Soudanija i doveo Guilhermea čiji bi transfer u konačnici mogao biti 10 milijuna eura. Pa koji to klub u regionu može osim Dinama. A s kvalitetom dolazi i, kako kažete, brži i moderniji fudbal.

Amer je već miljenik navijača Dinama

Kakvi su utisci nakon debitantskog poziva u A reprezentaciju BiH?

– Jako dobri. Već sam u najavi rekao da je to ispunjenje dječačkog sna. Biti dio reprezentacije, trenirati i družiti se s najboljima što nudi BiH fudbal je veliki privilegij. Samo se nadam da će toga biti još više u budućnosti. Uglavnom, dat ću sve od sebe da uvjerim selektora da tamo ima mjesta za mene.

Šta ćeš posebno pamtiti sa prvog okupljanja?

– Sve je bilo jako lijepo. Od trenutka kada sam zadužio opremu do prvog treninga. Ne mogu ništa posebno izdvojiti jer sam još uvijek pod dojmom svega što sam tamo proživio u tih nekoliko dana. Cimer u reprezentaciji je moj suigrač iz Dinama – Armin Hodžić.

Kada si došao na okupljanje reprezentacije šta ti je rekao selektor Mehmed Baždarević?

– Rekao mi je da posjedujem kvalitetu, da dolazim iz velikog kluba i da se ničega ne bojim već da samo igram svoju igru. I naravno da budem opušten.

Protiv Lihtenštajna u dresu U21 BIH

Kako si zadovoljan radom novog selektora U21 BIH? Očekuješ li uspješnije kvalifikacije nego ranije?

– Trener je tu da vodi, bira i trenira, a fudbaler je da igra i sprovodi trenerove ideje. I nema tu neke posebne mudrosti. Nije na meni da ocjenjujem trenera. Mene veseli kada dođem među svoju raju i kada se borim za taj dres. Naravno da očekujem uspješnije kvalifikacije. Kao sportista uvijek se nadam najboljem.

Da li si spreman da igra za U21 BIH u ovim kvalifikacijama, iako si se već našao na spisku A reprezentacije.

– Igranje za reprezentaciju je čast i privilegija. Naravno da bih volio da budem dio A tima, ali ne smatram ispod časti vratiti se u mladu reprezentaciju. Upravo suprotno, dok god mogu računati na mene, ja ću biti na raspolaganju. – zaključio je Amer Gojak razgovor za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)