Selektor u razgovoru za Reprezentacija.ba

Desetak dana prošlo je od reprezentativnog okupljanja i utakmica s Gibraltarom i Albanijom, u kojima je BiH ostvarila maksimalan učinak – dvije pobjede.

Gibraltar je u sklopu petog kvalifikacionog kola grupe “H” savladan s 5:0, dok je prijateljski ogled s a Albanijom završen rezultatom 1:2 u korist našeg tima.

Nakon što je sumirao utiske, selektor naše državne selekcije Mehmed Baždarević u razgovoru za portal Reprezentacija.ba osvrnuo se na minule duele, naglasivši kako je zadovoljan ostvarenim.

Razgovarao: Admir Vatreš

“Možemo i moramo biti zadovoljni. Dvije pobjede iz dvije utakmice, jedna zvanična, jedna prijateljska. Znamo da je Gibraltar bio autsajder, ali smo upisali tri boda. U Albaniji smo prikazali igru koja je u pojedinim momentima bila veoma interesantna. Najvažnije u svemu je što smo dobili neke nove igrače, koji su s pravom pokazali da možemo na njih računati u bližoj i daljoj budućnosti”, govori Baždarević.

Zahtjevna utakmica

Zmajevima 9. juna u Zenici slijedi ključni meč kvalifikacija protiv Grčke, o kojem Baždarević i saradnici već uveliko razmišljaju.

“Sigurno da smo razmišljali. To će biti druga pjesma u odnosu na ono što se dešavalo u Grčkoj, jer su njihovi ključni igrači koji igraju u velikim klubovima u velikoj formi. Radi se o jednoj ekipi koja je u stanju da brani, da provocira, a u isto vrijeme da igra. Morat ćemo pokazati snagu, ne samo fudbalsku, nego i psihičku, moralnu. Bit će to jedna velika utakmica, tehnički, taktički, fizički, psihički, koju će biti jako teško spremiti. Iako je svi smatraju ključnom, ona je za mene samo važna, kao i one koje dolaze iza nje. Bit će važno i u kakvoj će formi biti naši igrači, da li će biti povreda, neželjenih stvari kao što je suspenzija Kolašinca. Najbitnije je da igrači dođu svježi, a da će utakmica biti teška, to se podrazumijeva”, ističe popularni Meša.

Selektor smatra da neigranje pojedinih grčkih igrača (Tzavellas, Tachtsidis, Papadopoulos i Samaris) svakako mijenja stvari, no naglašava da i mi imamo problema s izostancima.

“Kada nema nekih bitnih igrača, stvari se sigurno mijenjaju. Ali, vidjeli smo i ranije, kao i u Grčkoj, da sve zavisi od pozicije. Ima igrača koji se mogu zamijeniti. Oni na pojedinim mjestima sigurno imaju adekvatne zamjene, dok na nekim nemaju, kao što Belgija nije imala za one igrače koji su joj nedostajali. Najvažnije je ipak u kakvom ćemo mi biti stanju, što se tiče forme, povreda. Ali, i mi kao i oni imamo probleme. Tu nema Bešića, Kolašinca, Spahića… I nama nedostaju igrači koji su izuzetno važni”.

Protiv Gibraltara i Albanije Baždarević je pružio šansu brojnim mladim igračima, no nastavlja pratiti potencijalne reprezentativce.

Tako bi šansu, ukoliko budu standardni, u narednom periodu mogli dobiti nogometaši Groningena i Konyaspora – Samir Memišević i Deni Milošević, za koje kaže da su budućnost naše reprezentacije.

“Ja sam te momke selektirao. Sigurno je to naša budućnost. I Memišević i Milošević, kao i Beširević i Duljević. Pratimo ih i razmišljamo o njima, to su igrači od kvaliteta. Sad, da li će biti za njih prilike u ovoj utakmici, ako budu igrali standardno, zašto da ne. Međutim, mi ćemo morati da se orijentišemo na one igrače koje smo već vidjeli na djelu”, naglašava bh. selektor.

Hajrović izgubljen

Baždarević ističe da je u kontaktu s Izetom Hajrovićem i Muhamedom Bešićem, koji su zbog teških povreda duži period van terena.

S Hajrovićem su stvari znatno komplikovanije, dok bi nam Bešić mogao biti od pomoći u narednim mečevima.

“Što se tiče ovih prvih utakmica, za Hajrovića će biti jako teško. On je još daleko od terena, trenažnog procesa i utakmica. Kada je Bešić u pitanju, on ovih dana treba početi trenirati punom snagom. Takav igrač kao što je on može biti jedno veliko pojačanje. Uskoro ćemo Stephan (Gilli) i ja otputovati da vidimo kako stoje stvari, da mu napravimo ‘dodatni problem’. Nadam se da će biti spreman i da će nam pomoći”.

Prokomentarisao je i situaciju oko Seada Kolašinca, koji će kao slobodan igrač napustiti Schalke ovog ljeta, kada mu ističe ugovor.

“Mislim da bi bilo dobro i kada bi ostao u Njemačkoj u nekom velikom klubu. Ako želi da promijeni sredinu, mora da ide tamo gdje će mu dati stopostotno povjerenje i gdje će igrati stalno. Svima je neka želja da igra u Engleskoj. Mislim da bi ta zemlja bila jedan dobar izbor. Ali, što se tiče Seada, kada je pravi, on može igrati u svakom najboljem klubu u Evropi”, rekao je Baždarević na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)