Ajnadžić iznio plan modernizacije stadiona “Asim Ferhatović-Hase”

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić na stadionu “Asim Ferhatović-Hase” danas je održao sastanak s predstavnicima JU Centar za sport i rekreaciju, Fudbalskog kluba Sarajevo, te Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, na kome je glavna tema bila projekat modernizacije stadiona na Koševu, javlja Fena.

Ajnadžić je tom prilikom kazao da želi da se utvrde konkretni koraci ka realizaciji projekta.

“Prvo što je potrebno uraditi su izmjene i dopune planskih dokumenata što je osnovni korak za početak rekonstrukcije stadiona i njegove okoline, te je potrebno da zajednički tražimo investitore za ovaj projekat. Kako sam već naglasio, ako ove godine ne uspijemo osigurati preduvjete za početak realizacije modernizacije stadiona, Općina Centar će morati odustati od njegove realizacije. Želim da u budućnosti imamo moderno uređen stadion po svim FIFA-inim ili UEFA-inim standardima, dakle bez atletske staze na njemu, poslovne prostore kako bi se omogućila ekonomska održivost projekta, potrebnu infrastrukturu oko stadiona sa hotelskim sadržajem i podzemnim garažama te otvorenim bazenom”, rekao je Ajnadžić.

Pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar Alma Sadović objasnila u kojoj je fazi izmjena planskog dokumenta u čijem je obuhvatu stadion “Asim Ferhatović-Hase”.

“Postojeći Regulacioni plan “Zetra” predviđa moderniziran stadion s atletskom stazom, što se prema zahtjevima investitora ne može zadržati u okviru stadiona. Osim izmjena i dopuna planskih dokumenata također je potrebna dopuna prostornog obuhvata plana zbog pratećih sadržaja koji su predviđeni da idu uz modernizovan stadion”, naglasila je Sadović.

Dogovoreno je da se naredne sedmice održi sastanak s članovima Savjeta načelnika Općine Centar Sarajevo za urbanizam i prostorno planiranje kako bi se utvrdile sve pojedinosti prije pokretanja konkursne procedure.

Predstavnici FK Sarajevo daju punu podršku projektu jer je i u njihovom interesu da se ova priča dovede do kraja, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

(Reprezentacija.ba)