Meša uz prepreke i ograničenja uspio postaviti svoj sistem

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević (56) iza sebe već ima 20 utakmica na kormilu Zmajeva.

Mešin skor je bolji u poređenju sa svim selektorima prije njega – 12 pobjeda, četiri remija i četiri poraza, uz osvojen Kirin Kup u Japanu.

Od dolaska na klupu Zmajeva pa sve do danas Baždareviću je osim pobjeđivanja od utakmice do utakmice bio cilj stvoriti sistem rada koji će donijeti dugoročnu korist cijelom bh. fudbalu, a ne samo reprezentaciji.

Gledajući raskalašeno stanje koje je u Savezu i reprezentaciji nakon Ćire Blaževića zatekao Safet Sušić, Baždarevićev posao uvođenja sistema je bio lakši nego Papetov, ali opet pun prepreka i ograničenja kakva ne pozna nijedan europski selektor.

Ipak, Meša je uspio provesti niz svojih ideja i vizija u djela, a sve sa ciljem da od naše reprezentacije napravi ekipu koja će svoju snagu temeljiti na organizovanom sistemu i kolektivu, a ne pojedincima.

Sve to za misiju stvaranja čvrste reprezentacije kakve su recimo skandinavske reprezentacije, ali uz našu dodatnu snagu i prevagu u vidu talenta kakav imaju kreativci i asovi poput npr. Pjanića ili Džeke.

Meša će kao vrlo važan zadatak u 2017. godini imati zadržavanje motivacije igrača koji su u bližoj historiji, nakon nekoliko dobrih uvezanih partija, često znali odigrati bez ikakvog voljnog momenta i borbenog duha. Neprihvatljivo za reprezentaciju države kojoj je fudbal daleko više od sporta, ali čini se da i ta boljka postaje stvar prošlosti.

Baždarević je napravio velike poteze sa afirmacijom Kodre, Cimirota, Krunića, Dumića, naravno i Hodžića i Bajića, ali je sigurno da ga i na lijevoj i na desnoj strani brinu bekovske pozicije gdje praktično osim Seada Kolašinca nemamo provjerenog i uvijek stabilnog igrača koji igra bez kikseva. Nova imena isprobana protiv Gibraltara i Albanije nisu ostavila poseban utisak igrača kakvih nemamo i u domaćem prvenstvu, a igrači koji su tu od ranije također ne predstavljaju optimalna rješenja na bekovskim mjestima, što se posebno vidi na greškama u jačim utakmicama kakva je recimo bila ona protiv Grčke u Pireju.

Nakon njihovih dobrih rezutlata u dresu mlade reprezentacije tadašnji selektori nisu imali izbora nego da u A tim pozovu Džeku, Ibiševića, Salihovića, a kasnije Višću, Stevanovića, Bešića…, pa će Meši Baždareviću u pronalasku igračkih rješenja sigurno pomoći i promjena selektora U21 BiH od kojeg se očekuju bolji rezultati u budućnosti.

Jedno je sigurno Bosna i Hercegovina nakon pola odigranih kvalifikacija ima razloge da se nada aktivnoj utrci za plasman u Rusiju.

(Reprezentacija.ba)