Donosimo vam nekoliko važnih detalja o historiji Gibraltara

Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 18:00 sati na Bilinom polju igra susret petog kola grupe “H” kvalifikacija za SP, u kojem će joj protivnik biti Gibraltar.

Nakon što smo predstavili selekciju ove države, sada vam donosimo nekoliko važnih detalja o njenoj historiji.

Gibraltar je autonomna prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva. Nalazi se na krajnjem jugu Pirinejskog poluostrva i Evrope, na razmeđi Atlantskog okeana i Sredozemnog mora i leži na istoimenom moreuzu (Gibraltarski moreuz) koji odvaja Evropu i Afriku.

Na sjeveru graniči sa Španijom, a njegova ukupna površina iznosi 6,843 km2.

Historijski je bio veoma važna vojna baza za Britance, a i danas se ovdje nalazi baza Kraljevske mornarice.

Uzrok sukoba Španije i Britanije

Po istraživanjima iz 2008. godine, u kojima je mjerena stabilnost 235 država, teritorija i političkih entiteta u svijetu, Gibraltar je zauzeo 5. mjesto najstabilnijih teritorija svijeta, te je najbolje plasirana britanska teritorija. Mjerenja su bila zasnovana na pet osnovnih pokazatelja: politička, socijalna, ekonomska, vanjska i vojna sigurnost.

Suverenost Gibraltara je bila najznačajnije pitanje tenzija u odnosima Španije i Engleske. Španija je prepustila Gibraltar Britancima u skladu sa Sporazumom iz Utrechta 1713. godine, mada je i kasnije imala pretenzije na njega i tražila od Engleza da joj ga vrati.

Ogromna većina stanovnika Gibraltara se žestoko protivi povratku pod vlast Španije, kao i protiv prijedloga o podjeli suverenosti. Britanska vlada je objavila da je spremna da poštuje volju građana Gibraltara.

Naziv po arapskom generalu

Riječ Gibraltar je španska izvedenica arapskog imena Džebel al-Tarik odnosno Tarikova planina. Naziv je vezan za geološku formaciju, takozvanu Gibraltarsku stijenu (Rock of Gibraltar).

Ona je nazvana po berberskom generalu u vrijeme arapske dinastije Emevija Tariku ibn Zijadu, koji je vodio arapsku invaziju na Pirinejsko poluostrvo 711. godine u ime halife Al-Valida I.

Raznolikost etničkih grupa

Jedna od osnovnih karakteristika stanovništva Gibraltara je raznolikost njegovih etničkih grupa. Demografija Gibraltara oslikava fuziju mnogobrojnih rasa i kultura velikog broja Evropljana i neevropskih imigranata koji su dolazili na Stijenu preko tristo godina. Oni su potomci useljenika koji su došli u potrazi za poslom nakon što je većina Španaca napustila Gibraltar 1704. godine.

Glavne etničke grupe, sudeći po porijeklu imena sa biračkog spiska, oko 27% su Britanci, 24% Španci, 19% Italijani, 11% Portugalci, 8% Maltežani i 3% Jevreji. Postoji velika raznolikost drugih grupa poput Marokanaca, Indijaca, Francuza, Austrijanaca, Kineza, Japanaca, Poljaka i Danaca.

Islam druga religija

Glavna religija na Gibraltaru je kršćanstvo. Većina stanovništva od oko 78% su pripadnici rimokatoličanstva.

Druga religija po brojnosti je Islam sa 4% od ukupnog stanovništva. Ovdje žive i hindusi, pripadnici Baha'i religije i jevreji.

Engleski zvanični jezik

Pošto je Gibraltar britanska prekomorska teritorija, jedini zvanični jezik je engleski jezik, koji se koristi u administraciji i školama. Većina stanovnika također priča i španski jezik, zbog blizine Španije.

Međutim, zbog velike raznolikosti etničkih grupa koje žive na Stijeni, često se može čuti i arapski jezik koji koristi marokanska zajednica, te hindu i sindi, hebrejski, malteški i drugi.

(Reprezentacija.ba)