Gibraltar najlošije plasirana reprezentacija svijeta

U subotu (25. mart) od 18:00 sati, reprezentaciju BiH očekuje meč petog kola grupe “H” kvalifikacija za SP, u kojem će joj protivnik biti selekcija Gibraltara.

Poslije četiri odigrana meča, Gibraltar ima isto toliko poraza uz gol razliku 2:17.

Našem timu će to biti prvi međusobni meč s ovom selekcijom, o kojoj smo izdvojili deset najvažnijih stvari koje morate znati uoči predstojećeg susreta.

1. Posljednji na FIFA-inoj rang listi

Gibraltar na aktuelnoj FIFA-inoj rang listi zauzima posljednje 205. mjesto, koje dijeli s još šest nacionalnih momčadi.

To su Angvila, Bahami, Džibuti, Eritreja, Somalija i Tonga.

Ujedno s najgora evropska selekcija.

2. Priznati nakon 118 godina

Iako je Fudbalski savez Gibraltara osnovan još 1895. godine, na priznanje i punopravno članstvo u Evropskoj fudbalskoj asocijaciji (UEFA) čekali su 118 godina, odnosno do 2013.

Zbog političkog spora sa Španijom, te i pored protivljenja ove zemlje, FS Gibraltara je primljen u UEFA-u na Kongresu održanom u Londonu 24. maja 2013.

U članstvo Svjetske fudbalske federacije (FIFA) primljeni su pak na Kongresu u Mexico Cityju 13. maja 2016. godine, nakon čega su naknadno svrstani u našu kvalifikacionu grupu.

3. Najmanja članica UEFA-e

S populacijom od 30.000 stanovnika Gibraltar je poslije priznavanja postao najmanja članica UEFA-e po broju stanovnika.

Zanimljivo je da ova selekcija u kvalifikacijama bilo kojeg takmičenja ne može igrati sa Španijom “zbog napete političke situacije”.

4. Imaju jednu zvaničnu pobjedu

U dosadašnjoj historiji selekcija Gibraltara je odigrala ukupno 23 zvanične utakmice. Ostvarili su samo jednu pobjedu, tri remija i 19 poraza, uz katastrofalnu gol razliku 7:94.

Prvu službenu utakmicu igrali su sa Slovačkom 19. novembra 2013. u Faru, kada je bilo 0:0, što je jedan od njihovih najvećih uspjeha.

Jedinu pobjedu Gibraltar je upisao nad Maltom, rezultatom 1:0, u prijateljskom duelu igranom 4. juna 2014. u Faru. Preostala dva podviga imali su u test susretima 26. maja 2014. u Tallinu s Estonijom (1:1) i 23. marta 2016. kući sa Lihtenštajnom (0:0).

Među 19 poraza najteže su doživjeli od Poljske (1:8 i 0:7). Rezultatom 0:7 gubili su i od Njemačke, kao i Republike Irske.

5. Nikada nisu dali više od jednog gola

Niti u jednoj službenoj utakmici amateri iz Gibraltara nisu dali više od jednog gola.

Kao što smo već spomenuli, postigli su ukupno sedam, a najvažniji im je svakako bio onaj u porazu protiv Škotske (1:6) 29. marta 2015. godine, što je bio njihov prvi gol u nekoj kvalifikacionoj utakmici.

6. Najbolji strijelac policajac

Najbolji strijelci Gibraltara su Jake Gosling i Lee Casciaro s po dva postignuta gola.

Casciaro, inače policajac, bio je autor tog historijskog pogotka protiv Škotske, kod kojeg mu je tada asistirao Alan Payas, po profesionalnom zanimanju advokat.

7. Vrijednost ekipe pola miliona

Ukupna vrijednost selekcije Gibraltara, koju čine svega tri internacionalca, iznosi 250.000 eura.

Najskuplji igrač je Liam Walker iz Europe s vrijednošću od 100.000 eura, a većina njih uopće nema cijenu.

8. Promijenili tri selektora

Od prijema u međunarodnu fudbalsku porodicu FS Gibraltara promijenio je tri selektora na klupi A reprezentacije.

Najuspješniji je bio domaći “stručnjak” Allen Bula. U devet utakmica imao je trijumf i dva remija. Škot David Wilson naslijedio ga je 2015. Ipak, zadržao se samo tri utakmice. Sve ih je izgubio, pa je ekspresno smijenjen.

Priliku je potom dobio engleski trener Jeff Wood, prethodno asistent u stručnom štabu, koji je odd 2015. u 11 utakmica zabilježio 10 poraza i remi. Posebno interesantno je što je Wood paralelno sa selektorskom funkcijom u reprezentaciji Gibraltara zaposlen i kao trener golmana U-19 i U-21 selekcija Velsa.

9. Utakmice igraju u Portugalu

Kako niti jedan stadion u Gibraltaru ne ispunjava ni minimalne uslova za igranje kvalifikacionih utakmica, sve domaće mečeve u kvalifikacijama naredni protivnik BiH igra na Alvarge stadionu u obližnjem portugalskom Faru, kapaciteta 30.000 sjedećih mjesta.

Za prijateljske susrete prijavili su mali Victoria stadion, koji se nalazi neposredno uz aerodromsku pistu u njihovoj zemlji.

10. Pobjednici Ostrvskih igara

Prije prijema u UEFA-u i FIFA-u reprezentacija Gibraltara od 1993. godine bila je stalni učesnik turnira Ostrvskih igara, iako nije ostrvska zemlja.

Pobjednik ove gotovo beznačajne fudbalske manifestacije bili su 2007. godine.

(Reprezentacija.ba)