Bh. selektor uoči sutrašnje utakmice protiv Gibraltara

Na večerašnjoj press konferenciji povodom sutrašnje utakmice s Gibraltarom, medijima se prvo obratio bh. selektor Mehmed Baždarević, kojeg neće biti na klupi zbog suspenzije.

“Zamijenit će me stručni štab. Najstariji je Dragan Perić, ali uglavnom to će biti odluka stručnog štaba”, rekao je Baždarević, koji je zadovoljan urađenim na pripremama.

“Mislim da je ekipa uigrana, da smo za ovo vrijeme učinili sve da sačuvamo ozbiljnost, odgovornost, da igramo kao prethodne utakmice i bolje. Sigurno da ima i novih igrača, ali svi znaju principe, pitanje je samo ozbiljnosti, discipline i odnosa. Mislim da će biti komplikovana utakmica, ako ne uradimo ono što treba da uradimo”.

Iako ima sve u glavi, bh. selektor nije želio otkriti početni sastav prije posljednjeg treninga.

“Sigurno da imamo tih 11, 12, 13 od prvog dana. Nastojimo odraditi zadnji trening da otklonimo dileme. Večeras ćemo sve znati. Važno je da oni koji izađu dadnu sve od sebe, da uradimo taj posao i osvojimo tri boda”.

Baždarević ima veliki respekt prema protivniku koji je, prema njegovim riječima, u stanju pokvariti planove našoj selekciji.

“Sigurno da su oni radili, vidjeli naše utakmice. Važno je da moja ekipa radi posao na svoj način. Mislim da smo mi bolja reprezentacija s velikim respektom prema protivniku. Znam da će oni učiniti sve da nam pokvare planove”, reko je popularni Meša i nastavio:

“Uviđen sam da su igrači svjesni važnosti utakmice. Upravo jer je u nekim prethodnim utakmicama bilo opuštanja. Zato smo sve učinili od prvog dana da radimo dobro, discilipnovano, organizovano. Radi se o jednom protivniku kojeg moramo respektovati. Ako pokažemo svoje kvalitete, možemo napraviti razliku”.

Očekuje ozbiljan pristup, koji bi nam trebao donijeti tri boda.

“Svi znate šta se dešava kad se igra s amaterima. Ta ozbiljnost mora biti prisutna. Oni će sigurno učiniti sve. Sigurno da imaju ekipu koja, ako ništa, može da trči 90 minuta. Sad je na nama da neutrališemo te kvalitete. Mi moramo da igramo kao da se radi o najboljem protivniku. Samo tako možemo ići naprijed i očekivati odlazak na SP”.

Selektor se dotakao i stanja igrača koji malo igraju u svojim klubovima.

“Ne treba ništa uraditi da se dižu psihički. To su ozbiljni igrači i momci. Sigurno da ima pojedinaca koji ne igraju u svojim klubovima. Činimo sve da im vratimo želju. Potrebno je psihički i fizički da su što spremniji. Sigurno da će biti velika stvar da pred sljedeće okupljane budu svi igrali. Rade dobro i očekujemo sutra dobru igru i pobjedu”.

Baždarević očekuje pobjedu Belgije protiv Grčke u drugom duelu naše grupe.

“Svakako da ćemo kad uradimo ono što nas čeka pratiti utakmicu. Sigurno da bi bilo dobro da Belgija pobijedi kako bi mi došli u tu poziciju da ostane sve u našim rukama”.

(Reprezentacija.b)