Ambasador Japana u BiH, Hideo Yamazaki i bivši kapiten reprezentacije Japana Tsuneyasu Miyamoto upriličili su danas sastanak sa predstavinima NS/FS BiH, predsjednikom Odbora za za posredovanje i savjetovanje NS/FS BiH Ivicom Osimom, generalnim sekretarom Jasminom Bakovićem i direktorom Tehničkog odjela Denijalom Pirićem.

Sastanak je održan u hotelu Evropa u Sarajevu, a razgovaralo se o projektu koji finansira vlada Japana pod nazivom: „Projekat obnove sportskog centra u Mostaru za pomirenje u zajednici kroz promociju sporta,“ a koji podržava i NS/FS BiH, javlja “Nfsbih.ba”.

U sklopu ovog projekta planirano je da se obnovi SKC Kantarevac u Mostaru koji će služiti i kao sjedište buduće fudbalske akademije, koja bi promovisala fudbal ne samo kao sport, već i kao sredstvo edukacije i tolerancije među mladima.

Predstavnici Saveza su se zahvalili vladi Japana, ambasadi u BiH i narodu Japana koji su odlučili da ovaj projekat sprovedu u BiH. Generalni sekretar Jasmin Baković je na početku sastanka rekao:

„NS/FS BiH je uvijek spreman da podrži ovakve projekte i drago nam je da smo u njemu prepoznati kao partneri. Mi dajemo punu podršku i na raspolaganju smo, za sve što je potrebno da se učini sa naše strane, u implementaciji ovog projekta.“

Ambasador Japana u našoj zemlji Hideo Yamazaki je naglasio da vlada Japana već dugi niz godina kroz različite projekte pomaže BiH: „Sada je došlo vrijeme da se ulaže u sport jer on doprinosi povezivanju mladih ljudi na šta se treba fokusirati. Vlada Japana je izdvojila 226.505 eura za obnovu ovog sportskog centra i osnivanje akademije. Trebaće nam pomoć oko vođenja akademije, imamo dosta ideja i nadamo se dobroj saradnji u budućnosti.“

Bivši kapiten japanske fudbalske reprezentacije, Miyamoto je predstavio neke od ideja vezanih za rad i promociju buduće fudbalske akademije te izjavio:

„Drago mi je što imam priliku da se sastanem sa gosp. Osimom, koji je podržao projekat. Biće nam neophodna pomoć Saveza u njegovoj realizaciji, ali se već sada radujemo zajedničkoj saradnji i promociji ovog projekta.“

Govoreći o značaju projekta za našu zemlju, Ivica Osim je napomenuo da će najveća zahvalnost ambasadi Japana biti, kad taj sportski centar i fudbalska akademija počnu da rade i u tom smislu NS/FS BIH će učiniti sve da ovaj projekat bude transparentan i da zaživi. Osim je iznio i neka svoja razmišljanja:

„Mogla bi to biti razmjena igrača, trenera, razmjena različitih iskustava. Miyamoto je poznati fudbaler i možda bi mu bilo interesantno provesti neko vrijeme ovdje i raditi sa našim ljudima, kao što bi vjerujem i naši treneri mogli prenijeti svoje znanje japanskim igračima.“

Direktor Tehničkom odjela Pirić je na kraju razgovora izjavio:

„Posebno smo osjetljivi kad se radi o djeci, jer su ona budućnost BiH i u tom smislu Tehnički odjel će učestvovati u svakoj aktivnosti koja je usmjerena ka pozitivnim stvarima i povezivanju mladih ne samo u BiH već i sa Japanom“.

Nakon ovog sastanka predstavnici Ambasade su otputovali u Mostar gdje će sutra u 11 sati u gradskoj Vijećnici biti potpisan ugovor između ambasade Japana i Grada Mosara o dodjeli grant sredstava za ovaj projekat.

(Reprezentacija.ba)