Selektor očekuje da mladi igrači nadoknade izostanke suspendovanih

Reprezentativci Bosne i Hercegovine danas su počeli okupljanje u Trening centru N/FS u Zenici, gdje će se narednih šest dana pripremati za kvalifikacioni meč s Gibraltarom, te prijateljski duel protiv Albanije.

Kako je i planirano, medijima se prvo obratio selektor Mehmed Baždarević.

“Imamo vremena da provjerimo formu i da uradimo ono što smo zamislili do ove prve utakmice, a poslije ćemo razmišljati o prijateljskoj utakmici s Albanijom. Igrači dolaze, neki su već stigli. Informacije koje imamo za sad su pozitivne. Nema povrijeđenih igrača, ima dosta umora kod pojedinaca koji stalno igraju utakmice, ali ćemo napraviti analizu kada večeras svi budu tu”, rekao je Baždarević i dodao:

“Znamo da nas čeka kvalifikaciona utakmica. Svi ćete reći lagan protivnik, autsajder. Mi moramo živjeti svaku utakmicu na svoj način, što ozbiljnije i odgovornije spremiti, jer znamo da su nam ta tri boda neophodna za ono što nas čeka poslije. Cilj je da budemo 100% i više od toga spremni, da odradimo ono što nas čeka i dočekamo spremni protivnika kojeg respektujemo, ali protiv kojeg ćemo učiniti sve da ostvarimo pobjedu koju svi želimo.

Osvrnuo se potom na pozivanje novih igrača.

“Pratili smo formu, ima dosta novih imena. Najvažnije je da oni odmah budu dočekani na pravi način, da im omogućimo da nam pokažu svoje kvalitete. Da li će igrati ili ne, to ćemo vidjeti tokom nedjelje. Najvažnije je da napravimo najboljih 11 i odradimo posao na najbolji način”.

Selektor smatra kako nam predstojeće utakmice mogu dobro poslužiti u budućem periodu.

“Ove utakmice mogu da nam posluže za nešto što nas čeka u budućnosti. Možda pogotovo ta druga utakmica, gdje bi mogli da mijenjamo neke stvari, koje ne bih činio na jednoj kvalifikacionoj utakmici. Da nastavimo graditi ono što je dobro, da nastavimo progresiju. Mislim da ima mjesta da nam ti mladi pokažu da možemo računati na njih, a da stari potvrde svoju formu, želju”.

Baždarević je još jednom prokomentarisao situaciju s Emirom Spahićem, rekavši da će ga pozvati, ako bude igrao i zaslužio poziv.

“Mislim da je nepotrebno da se postavljaju takva pitanja, koja su u ovom momentu nebitna. Svi znate šta ja mislim o Spahiću, Mujdži, Salihoviću.. Svi ti momci su jako važni za mene i za ovu ustanovu. U momentu kada bude u trenažnom procesu i ako zasluži formom, sigurno da ćemo računati na njega, jer nam takav igrač treba”.

Smatra da se izostanak suspendovanog Edina Džeke neće osjetiti.

“Rad i organizaciju poremetiti neće. Sigurno je da će nam on i svi drugi suspendovani igrači nedostajati, ali sam isto tako siguran sam da će ovi mladi koji budu igrali dati sve da nemam utisak da nije tu. Nadam se da će protiv Albanije biti 100% spreman”.

(Reprezentacija.ba)