Formalno gledajući nijedna bh. fudbalska reprezentacija, izuzev seniorske selekcije, u ovom trenutku nema selektora.

Naime, svim selektorima, izuzev Safeta Sušića, na proljeće je istekao mandat, a Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH je odlučio da privremeno vode svoje selekcije do kraja septembra ove godine, kada je U21 reprezentacija završila svoje kvalifikacije.

Tehnički sektor NFSBIH prvo će se konsultovati sa čelnicima državnog i entietskih saveza, kao i sa članovima odbora za posredovanje kako bi odlučili koji su to treneri najbolji za rad sa mladim bh. selekcijama.

– Ovog momenta, osim seniorskog selektora, ostalim selektorima su izašli mandati, istekli su ugovori, kao što je selektor U21. Mi u okviru tehničkog sektora, imamo zadatak od Izvšrnog odbora u narednom periodu konsultovati entitetske saveze, članove komiteta za posredovanje i Izvršnog odbora, da bi profilirali i dali prijedlog Izvšrnom odboru one najkvalitetenije, što se može ovog momenta da se poluči u BiH za naredni rad. – govori za “Avazov Sport” prvi čovjek struke u NFSBIH Denijal Pirić.

Ove godine naše U19 i U17 reprezentacije osigurale su plasmane u drugi krug kvalifikacija. U19 selekcija ubilježila je prvu zvaničnu pobjedu od 2012. godine i uspjela osigurati drugo mjesto u kvalifikacionoj grupi sa Francuskom, Makedonijom i Lihtenštajnom, dok je U17 reprezentacija drugi put u nizu uspjela ponoviti isti uspjeh i naći svoje mjesto u drugom krugu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Ipak, posljednji relativno bolji rezultati naših mladih selekcija ne amnestiraju selektore ranijih čudnih i često kritikovanih načina selektiranja igrača i dugogodišnjih katastrofalnih rezultata naših mladih selekcija koji su nas zakovale na samo dno europske fudbalske scene.

– Ovog momenta ne mogu da kažem da li će to biti situacija koja je sada zastupljena. Mi razmišljajući sada u tehničkom odjelu mislimo da bi to bila dobra kombinacija sadašnjih trenera, koji su zaslužili da u kontinuitetu nastave rad, a oni koji nisu položili ispit da damo šansu novim ljudima. Razmišljanja smo da asistenti u svim selekcijama ustupe mjesto drugim asistentima, da bi profilirari i druge trenere, vidjeli njihovu konkurenciju i stručno znanje. – poručuje Denijal Pirić za “Avazov Sport” koji je na proljeće dao podršku za ostanak svih dosadašnjih selektora što je Izvršni odbor tada odbio.

Promjena pomoćnika bio bi lak i bezbolan zadatak za NFSBIH jer su Admir Adžem i Dženan Uščuplić, pomoćnici u U17 i U19 reprezentacijama, već napustili selekcije zbog klupskih angažmana.

Šta znači nastavak kontinuiteta za selektore koji u četiri ili pet pokušaja nisu izborili nijedan nastup na Europskom prvenstvu, koji su jasni ciljevi sa mladim selekcijama i nivo željenih rezultata, te čime su dosadašnji selektori zaslužili ovakav stepen povjerenja NFSBIH ostaje nepoznanica, ali situacija u kojoj okosnicu  “A” reprezentacije čine igrači koji nisu igrali za mlade selekcije BiH, govori da u radu sa mladim kategorijama naše zemlje treba napraviti veliki zaokret ka modernim metodama kakve se primjenjuju u radu najprosperitetnijih europskih selekcija.

Bosna i Hercegovina ima jednu od najmanjih, ali i jednu od najtalentovanijh baza mladih fudbalera u Europi, te se za dobro budućnosti bh. fudbala svi iskreno nadamo kako će najkvalitetniji treneri i pedagozi dobiti priliku za rad sa ovim sjajnim momcima, koji po svojim kvalitetama zasigurno zaslužuju da sa svojom reprezentacijom BiH budu plasirani među najboljim europskim i svjetskim selekcijama.

(Repreznetacija.ba)