Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u dvorani „Mejdan“ u Tuzli sa početkom u 20,15 sati igrati susret drugog kola grupe 2 kvalifikacija za Europsko prvenstvo protiv selekcije Danske.

Naši rukometaši u prvom kolu odigrali su 25:25 na teškom gostovanju kod Bjelorusije, dok su Danci bez većih problema savladali na svom terenu Litvaniju rezultatom 31:21. Najefikasniji u tom duelu za selekciju Danske bio je Hansen sa sedam golova, a Eggert i Lindberg postigli su po tri.

Ljubitelji rukometa u našoj državi sigurno će se sjetiti duela između Bosne i Hercegovine i Danske u baražu za EURO 2002. godine. Naša reprezentacija je u sjajnoj atmosferi u dvorani „Zetra“ savladala Dansku rezultatom 19:18 u prvom susretu. Pobjedonosni gol postigao je Bilal Šuman u posljednjim sekundama. Ipak, u revanš susretu Danci su pokazali svoju snagu i ostvarili sigurnu pobjedu od 28:14.

Danska je trenutno jedna od najboljih reprezentacija na svijetu, a na posljednjem prvenstvu Europe na kojem su bili domaćini poraženi su u finalu od Francuske.

Selekcija Danske dvostruki je prvak Europe, jednom je osvojila drugo, a tri puta treće mjesto. Na svjetskim prvenstvima, Danci su osvojili tri druga i jedno treće mjesto. Rukometaši Danske su na posljednja četiri velika takmičenja igrali u finalu što dovoljno govori o kakvoj se rukometnoj velesili radi.

Najveća zvijezda tima je lijevi bek Michael Hansen koji nastupa za francuski PSG. Hansen je godinama jedan od najboljih igrača na svijetu i sigurno je da će biti najveća opasnost za naš tim. Na poziciji pivota igrat će Jesper Noddesbo koji već sedam godina nastupa za špansku Barcelonu.

Fenomenalni Niklas Landin nalazi se na golu Danske. Landin je član njemačkog Rhein – Neckar Lowena i nasljednik je legendarnog Kapsera Hvidta. Landin je vjerovatno i najbolji čuvar mreže na svijetu u ovom trenutku.

Danci igraju brz rukomet i koriste gotovo svaku priliku za kontranapade preko fantastičnih krila Eggerta i Lidnberga.
Naravno tu su i snažni Toft Hansen, pivotmen njemačkog Kiela, talentovani bek Mensah Larsen koji nastupa za Rhein – Neckar Lowen, kao i iskusni Bo Spellerberg.

Selektor Danske je Islanđanin Gudmundur Gudmundsson. Gudmundsson je selekciju Danske preuzeo u julu ove godine. Sa selekcijom Islanda je 2008. godine na Olimpijadi u Pekingu osvojio drugo mjesto, dok je sa Rhein – Neckar Lowenom 2010. godine osvojio njemački šampionat.

Danska je prvi favorit naše grupe, a do sada su samo jednom propustili prvenstvo Europe.

Ono što je sigurno jeste da će naši rukometaši pred punim tribinama dvorane „Mejdan“ ostaviti srce na terenu i boriti se do posljednje sekunde protiv jedne od najjačih reprezentacija na svijetu.

(Reprezentacija.ba)