Nakon izborenog istorijskog plasmana na SP 2015. u Kataru, pred našim rukometašima je sada na red stigla i prva velika bitka koju će voditi za učešće na EP-u 2016. u Poljskoj, piše “Oslobođenje”.

Prvenstvo Evrope bi moglo postati drugo uzastopno veliko takmičenje na kojem bi naši rukometaši nastupili.
Međutim,za realizaciju takve ambicije potrebno je preskočiti niz teških prepreka. Prva od njih zove se – Bjelorusija. Sa njom će izabranici selektora Dragana Markovića sutra odmjeriti snage u Minsku (14.30 sati) u Areni Chizhovka u utakmici 1. kola kvalifikacija grupe 2, koju još čine aktuelni evropski i svjetski viceprvak Danska i selekcije Litvanije.

Iz našeg tabora poručuju da će ostaviti i zadnji atom snage kako bi zabilježili povoljan rezultat na vrućem gostovanju. Lijevi bek naše reprezentacije Nikola Prce ne bi bio to što jeste, vječiti opitmista, kada ne bi razmišljao na pozitivan način uoči ovog susreta:

“Imamo dobru ekipu, koja je posljednjim rezultatima i samim plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Kataru u januaru naredne godine pokazala da raspolaže odličnim rukometašima. Respektujemo Bjeloruse, ali vjerujemo i u naš kvalitet. Bjeloruski rukometaši će imati veći psihološki pritisak od nas u ovom meču. Njima je, uvjetno rečeno, ovaj meč bitniji i igraće ga pod imperativom pobjede. Sada se govori o tome da Rutenka možda i neće igrati, ali to ne treba stavljati previše u prvi plan. Reprezentacija Bjelorusije je duže od nas na okupu i sigurno je da su se itekako dobro pripremili za ovaj meč. Mi iz ovog meča možemo samo profitirati, ako odigramo onako kako znamo. Svjesni smo značaja meča i nadam se da ćemo pobijediti Bjelorusiju”, rekao je Prce.

Talenovani i mladi srednji bek našeg tima Josip Perić, član mađarske Tabanye, rekao je da ne osjeća bilo kakav strah od sutrašnjeg rivala.

“Nigdje više ne idemo kao autsajderi. Nakon što smo izbacili veliki Island u baražu za Svjetsko prvenstvo, svi nas uvažavaju. Sve što treba da uradimo jeste to da nastavimo sa dobrim igrama iz prethodnog perioda. Atmosfera u reprezentciji je odlična i zato vjerujem da možemo izboriti povoljan ishod u ovom meču sa Bjelorusijom”, zaključio je Perić.

(Reprezentacija.ba)