Vedro raspoloženje je glavno obilježje atmosfere koja ovih dana preovladava kod većine naših najboljih rukometaša okupljenih u Sarajevu.
To je svakako ohrabrujući predznak pred prvi gostujući kvalifikacioni meč za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Poljskoj u grupi 2, koji će izabranici selektora BiH Dragana Markovića odigrati 29. oktobra u Minsku (16.30 sati) protiv Bjelorusije, piše “Oslobođenje”.

Jaki treninzi

Markovićevi puleni jučer prijepodne obavili su jednoiposatni trening u dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu. Završen je, kao i dan ranije, tačno u podne. Po njegovom okončanju, naši reprezentativci se sa svom svojom opremom povukli u obližnju bazu, hotel Sarajevo, gdje su popodne imali zajednički ručak. Potom je uslijedio kratki odmor pred drugi drugi trening, kojeg su sinoć obavili takođe u dvorani Ramiz Salčin.

Ivan Karačić, srednji bek naše reprezentacije i član bjeloruskog Brest Meshkova bio je vjerovatno i najzahvalniji naš sagovornik za predstojeći duel sa Bjelorusima, jer ih poznaje, žargonski rečeno, u dušu.

On očekuje da će naša reprezentacije spremno dočekati ovaj duel i nada se da će poslije njega uzdignute glave okrenuti se novom dvoboju, odnosno utakmici 2. kola kvalifikacija u kojoj će naša selekcija biti domaćin favorizovanim Dancima, 2. novembra, u KSC Mejdan u Tuzli (20.15 sati).

“Bjelorusija stvarno ima vrhunsku ekipu, koju sačinjavaju veoma dobri rukometaši i koju predvodi iskusni selektor Jurij Ševcov. Znamo da nam neće biti lako na ovom vrućem gostovanju pa smo se zato i ranije okupili, tri, četiri dana od uobičajenog termina, kako bismo se mogli duže uigravati za ovaj za nas vrlo važan meč”, rekao je Karačić i dodao:

“Naravno da vrlo dobro poznajem bjeloruske reprezentativce jer ih većina igra u Meshkov Brestu. Riječ je o istinskim asovima. Ali, i mi imamo naše adute. To je, prije svega, snaga kolektiva, ali i naša indvidualno znanje. O prognozama je uvijek nezahvalno govoriti pa je tako i sada. Sve je otvoreno. Kao što i domaćini imaju šansu, tako je i mi imamo da dobijemo ovu utakmicu. Ostajem optimista. Nadam se da će i suđenje biti na objektivno. Ako se sve to poklopi, uz našu dobru igru, vjerujemo da ćemo pobijediti”, zaključio je Karačić.

Sve po planu

Bh. reprezentativac Duško Čelica je također potvrdio da je atmosfera u timu kao i uvijek na reprezentativnim okupljanima standardno dobra.

“Imamo još malo vremena da se pripremimo za ovaj meč sa Bjelorusijom i mislim da ćemo ga uspjeti iskoristiti na najbolji način. Sve zasad teče prema planu. Želimo da se na ovom gostovanju prikažemo u najboljem svjetlu i da ostvarimo povoljan ishod kojim bismo ispunili očekivanja navijača i opravdali sve ove dosadašnje rezultate u koje svakako ubrajam i eliminaciju favorizovanog Islanda u mečevima baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2015. godine. Sigurno je da ćemo dati maksimum i nadam se najboljem”, istakao je Čelica.

(Reprezentacija.ba)