Nogometni savez Katalonije ponudio je krovnoj kući bh. nogometa odigravanje prijateljske utakmice. Kako saznaje portal Klix.ba iz Sarajeva je stigla odbijenica selekciji za koju igraju Puyol, Pique, Xavi… Evo i zašto.

Kako su za Špansku novinsku agenciju (EFE) kazali u Nogometnom savezu BiH, ponudu Katalonaca su odbili iz dva razloga. U slučaju da je utakmica dogovorena, selektor Safet Sušić ne bi mogao računati na sve reprezentativce, jer termin odigravanja susreta ne podliježe FIFA-inom rasporedu, dok su kao drugi razloga naveli "političke konotacije".

Generalni sekretar Nogometnog saveza BiH jasmin Baković kaže da je pozivnica za odigravanje prijateljske utakmice stigla prije mjesec i po, a odbijena je nakon razgovora sa selektorom Safetom Sušićem.

Nismo pristali jer je prijedlog bio da se utakmica igra krajem ove godine, kada ne možemo računati na sve naše igrače. S druge strane, postoje političke konotacije koje smo u ovom slučaju htjeli izbjeći", kazao je Baković za EFE.

Također, kako su za Klix.ba jučer rekli u Savezu, Zmajevi igraju utakmice samo sa selekcijama koje su priznate od FIFA-e i UEFA-e, što nije slučaj kada je riječ o reprezentaciji Katalonije.

Umjesto sa Zmajevima, Katalonci će prijateljsku utakmicu igrati protiv Zelenortskih otoka 30. decembra na stadionu Lluis Companys u Barceloni.

(Reprezentacija.ba)