Konačno ćemo protiv jedne ozbiljne ekipe vidjeti gdje smo, govorio je selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić, radujući se dogovorenom susretu protiv Argentine, piše Dnevni Avaz.

Epilog je bio daleko od zadovoljavajućeg. Ako je suditi prema utakmici u Sent Luisu, odgovor na Papetovu dilemu je da s Argentincima i njima sličnim ne možemo nikako, jer nemamo ni kvalitet, ni brzinu, a ni širinu ekipe.

Selektor Safet Sušić poslije utakmice nije bio suviše kritičan prema igračima. No, iako se stekao dojam da nije gledao istu utakmicu kao i navijači koji su u gluho doba noći svjedočili trenutku istine sa stadiona "Buš", Pape je savršeno svjestan svega što je ponudila prva provjera pred Svjetsko prvenstvo. Za razliku od onih koji su, možda, očekivali više, Sušić konstatira da je ovo bila poučna lekcija. 

Realno jači 

– Izgubili smo od ekipe koja je realno jača od nas i to je to. Rezultat od 2:0 je realna razlika između nas – rekao je jučer Sušić, nakon čega je, ipak, priznao da, općenito govoreći, nije zadovoljan nastupom.

 

Igrali smo slabije nego što smo očekivali i ja i navijači. U prvom poluvremenu nije bilo loše, ali nakon toga Argentina je bila puno bolja. Imaju paklene igrače, koje je teško zadržati. Ne bih rekao da je nedostajalo angažmana naših igrača, ali mislim da ih je previše odigralo ispod svojih mogućnosti. Malo ih je bilo na zadovoljavajućem nivou – konstatirao je naš selektor u razgovoru za Dnevni Avaz.

 

Mada se nismo pretjerano iskazali u ofanzivi, u defanzivi smo bili vrlo loši. Iako se trudio i, prema Sušićevom mišljenju, bio jedan od boljih, Haris Medunjanin kao jedini zadnji vezni nije mogao mnogo učiniti. Na pitanje trebaju li nam protiv ozbiljnih ekipa dvojica defanzivaca u veznom redu, Pape je odgovorio: 

 

– Najveći problem je da moramo žrtvovati nekog od ofanzivnih fudbalera da bismo imali još jednog zadnjeg veznog igrača. Da stavim dvojicu, koga bih onda izbacio iz ekipe? U ovoj formaciji smo igrali mnogo puta do sada. Međutim, sada je problem bio u tome što su mnogi, kao što rekoh, podbacili i što su nam nedostajala tri standardna igrača.

 

Dodajte Salihovića, Lulića i Mujdžu i to je druga ekipa. Zbog toga, uporno govorim da se samo nadam da ćemo pred SP biti kompletni jer, kada nismo, drugi smo tim – kaže Sušić.

 

Očekivao bolje 

 

Uz sve rečeno, Pape, ipak, nije previše zabrinut, a evo i njegovih argumenata zašto? – Nemam šta brinuti, jer sam svjestan s kim smo igrali, a uz to, radilo se o prijateljskoj utakmici. Ne možemo biti neskromni i sada kuditi ovu ekipu. Jesam očekivao bolje i razočaran sam, ali nije sramota od Argentine izgubiti 0:2. Kod nas stiče se dojam da je sve ovo već opisano kao katastrofa. 

 

Mislim da jednostavno moramo biti svjesni gdje smo, jer su nas mnogi prije ove utakmice već vidjeli u drugom krugu SP-a. Ovakve utakmice pomognu da se strasti stišaju, da se spustimo na zemlju i počnemo objektivnije rezonovati. Željeli smo vidjeti gdje smo, i vidjeli smo. Razlika između najboljih i nas je velika – zaključio je Sušić. 

 

Šta dalje? Do početka decembra, kada je žrijeb grupa, ništa, a naredne prijateljske utakmice ne možemo očekivati prije februara ili marta naredne godine. 

 

O Misimoviću: Mora poraditi na sebi, pred SP neće biti milosti 
 

 

Avdija Vršajević, Edin Višća, Edin Džeko, Miralem Pjanić, pa čak i Emir Spahić, koji je, uprkos dobrim reakcijama u nekoliko navrata, bio direktan krivac za prvi gol…, lista onih koji su bili loši u Sent Luisu je podugačka. Ipak, najviše brine jedno ime – Zvjezdan Misimović. Njegovo fizičko stanje je zabrinjavajuće. U ozbiljnoj ekipi za takvog nema mjesta.

– Upozoravam ga stalno. Ima sedam-osam kilograma viška. Kada dođe brža i okretnija ekipa, naravno da ne može napraviti ništa. No, Misimović je pametan momak i vjerujem da čita novine. Nadam se da je svjestan svoje situacije. Mogao sam do sada malo zažmiriti, ali kada budem sastavljao konačan spisak za SP, odlučit ću pošteno. Neće biti milosti, bez obzira o kojem se igraču radi. Zato, i on i ostali moraju povesti računa o sebi – kaže Sušić. 

 

Kolašinac je bio solidan, to je igrač za budućnost
 

 

Kada smo prvi put igrali protiv Argentine, debitovao je Sergej Barbarez. Sada je debitovao Sead Kolašinac. Ako je približno dobar kao Sergej, dobili smo mnogo. 

 

– Prvi put je igrao i bio je dosta solidan. Iskreno, nisam ni očekivao nešto više od njega, jer je tek došao. Prije meča sam mu rekao da, kako god da odigra, dobro je. Njegovo vrijeme tek dolazi, dobili smo dobrog igrača za budućnost – kaže Sušić

 

(Reprezentacija.ba)