Prema svemu sudeći dolaze svijetli dani za bh. košarku, barem kada su u pitanju nastupi reprezentacija.

Naša U-20 reprezentacija BiH ovih dana igra Europsko prvenstvo B divizije. Do sada smo ubilježili uvjerljive pobjede i imamo velike šanse da zacrtani cilj ostvarimo, plasiramo se u A diviziju.

Mladi, novopečeni član NBA lige Jusuf Nurkić predvodi ovu selekciju i trenutno je najefikasniji u našem nacionalnom timu.

Večeras prije početka utakmice protiv vršnjaka iz Estonije Nurkić je uručio rođendanski poklon svom prijatelju Emiru Sulejmanoviću. Sulejmanović je dobio na poklon dres košarkaške reprezentacije BiH sa brojem 22.

Inače, Emir Sulejmanović je košarkaš Barcelone, a rođen je 13. jula 1995. godine za vrijeme kada se dešavao genocid u Srebrenici.

Kolone izbjeglica, uglavnom žena i djece, bježali su iz Srebrenice prema Tuzli i teritoriju koji je držala Armija BiH. U jednoj takvoj koloni 25-godišnja Vadheta Sulejmanović rodila je Emira u šumi pored jednog kamena nedaleko od sela Luka kraj Žepe.

Kasnije su prebačeni u Finsku gdje je Emir započeo trenirati košarku i nastupio za U-16 selekciju Finske. Čim je saznao da postoji mogućnost da zaigra za svoju domovinu BiH Emir je odbio Fince i više nijednom nije nastupio za njih.

Nakon toga košarkaška organizacija FIBA nije dopustila Sulejmanoviću da obuče dres BiH. Tako on već tri godine čeka na svoj nastup za Bosnu i Hercegovinu jer mu nije odobrena promjena sportskog državljanstva, a prema najavama iz FIBA-e morati će čekati još dvije godine.

Emir je teško prihvatio ovu nekorektnu odluku FIBA-e, ali i jasno poručio da mu snove ne mogu uništiti: Kada sam čekao tri godine, čekat ću još dvije.

Iako nema pravo nastupa Emir je u Sarajevu uz svoje vršnjake iz reprezentacije.

(Reprezentacija.ba)