Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci doputovala je danas u Sarajevo iz Elblaga, gdje je jučer osvojila naslov prvaka svijeta, javlja FENA.

Izabranike selektora Mirze Hrustemovića na Sarajevskom aerodromu aplauzom i ovacijama dočekalo je stotinjak navijača.

Odbojkaši BiH u finalu su pobijedili Brazil s 3:1 i osvojili treći naslov svjetskog prvaka.

– Bili smo optimisti prije početka prvenstva i kao uvijek najavljivali smo zlato. Ne znam kako bismo se i vratili da ga ne osvojimo. Bilo je teško, imali smo problema na početku prvenstva zbog bolesti šest igrača, o čemu nismo govorili.Imao sam povredu leđa, igrao sam pod injekcijama, jedan naš igrač je imao smrtni slučaj. No, uspjeli smo na kraju – kazao je kapiten bh. reprezentacije Sabahudin Delalić novinarima na Aerodromu.

– S Brazilom smo igrali tešku utakmicu, ali smo rutinski pobijedili. Iznenađeni smo plasmanom Brazila u finale iz razloga što su pobijedili Iran, ali radi se o dobroj ekipi koja se duži niz godina priprema za paraolimpijiske igre u Brazilu. Za njih igraju dva igrača iz validne odbojke koji su imali povrede, jedan je i prvak svijeta u odbojci na pijesku, tako da su to iskusni igrači. No, i mi smo pokazali da imamo dobrih igrača, pogotovo u setu koji smo dobili s 25:7. Mislim da smo ih tada ponizili i pokazali im pravu snagu – dodao je.

Delalić je naveo da će ova ekipa ostati na okupu do paraolimpijskih igara u Brazilu.

– Nakon toga će vjerovatno stariji igrači da se oproste, ali imamo mi kvalitetnih mladih igrača koji mogu nastaviti našim stopama – kazao je Delalić.

Selektor Mirza Hrustemović potvrdio je da je prvenstvo bilo izuzetno teško te da je njegov tim dva puta mogao doživjeti poraz.

– Imali smo dva teška meča u kojima smo mogli izgubiti. Brazil je napravio čudo pobjedom u polufinalu nad braniteljem naslova Iranom i plasmanom u finale gdje nam je pružio veliki otpor. Meč je bio takav da smo jedan set dobili s 25:7, a onda u sljedećem igrali poen za poen. No, na kraju smo slavili – kazao je Hrustemović.

Odbojkaše je na Aerodromu dočekao gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

– Veliku radost su nam priredili naši odbojkaši. Moram reći da drugo od njih nismo ni očekivali. Oni su otišli po zlato i to su uradili. Ovo nije samo njihova pobjeda, ovo je pobjeda naše zemlje – kazao je Komšić.

Osvajanjem zlatne medalje u Elblagu reprezentacija BiH osvojila je sve tri titule na velikim takmičenjima, nakon što je slavila na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. i Evropskom prvenstvu u Elblagu godinu dana kasnije.

(FENA)