MOSTAR (AA) – Mostarci bez ikakve sumnje očekuju pobjedu reprezentacije BiH u večerašnjoj utakmici. Posebno velika euforija vlada među najmlađim Mostarcima koji se “bore s velikim izazovima” koji dres će večeras obući, javlja Anadolu Agency.

U prodavnicama i tržnim centrima prodavači bilježe veliko interesovanje za dresove, zastave i ostale navijačke rekvizite.

“Kupuju svi, bez razlike na starosnu dob. Posebno mnogo dresova kupuju djevojke”, kaže prodavačica Alma.

U popodnevnim satima navijačka društva vrše posljednje pripreme za zajedničko praćenje utakmice. Posebno uzavrela atmosfera vlada u kafićima, gdje je sve već odavno spremno za početak utakmice. Slavljeničke pjesme u čast popularnih zmajeva čuju se na svakom koraku istočnog dijela grada.

Vlasnici kafića i ljetnih bašta zamijenili su stare, novim i većim zastavama. Dok ispija kafu sa prijateljima Dino prognozira utakmicu:

“Nikad nisam pogriješio. Neću ni sad. Prošli put ti nisam ništa htio reći, ali večeras ćemo dobiti Nigeriji 2:0. Džeko i Ibišević. I da znaš, vidimo se sutra. Sutra ćeš reći kako sam znao. Reći ću ti, ali zato ćeš platiti ručak”, samouvjereno je odgovorio Dino dopisniku Anadolu Agency.

Većina Mostaraca koje smo anketirali kazali su nam da bi strijelci za Bosnu i Hercegovini mogli biti upravo ova dva napadača.

Nastavnika Adnan, koji je strastveni navijač Veleža i naše reprezentacije, ne vidi ništa čudno u mostarskoj euforiji:

“Navijati za svoju reprezentaciju i biti euforičan je sasvim normalna pojava bilo gdje u svijetu. Mi smo u posljednjih dvadeset godina stalno u nekim tugama, brigama, nesrećama pa smo malo zaboravili veseliti se i živjeti kao i ostali normalan svijet. Zaboravili smo da je pobjeđivati normalna stvar”, ističe Adnan.

Zapadni dio grada kao da je miljama daleko od istočnog. Ulice u zapadnom dijelu su potpuno prazne, bez ikakvih državnih obilježja. Tek u ponekim lokalima vide se zastave Hrvatske. I tu će i ostati do utakmice reprezentacije Hrvatske s Meksikom.

“Bez obzira što se Mostar i prirodno i geografski nalazi u Bosni i Hercegovini u zapadnom dijelu Mostara zadugo još nećemo vidjeti državnu zastavu. Sve dotle dok nekakva politika ili političar ne kažu drugačije”, našalio se nastavnik Adnan.

(Reprezentacija.ba)